Dijaspora – Aktivnosti Zajednice Crnogoraca Albanije

3. oktobra 2019 godine, predśednik ZCGA, gosp.Marinko Ćulafić dočekan je u odvojenom sastanaku od strane predśednika Republike Albanije, gosp. Ilir Meta. Sastanku su prisustvovali i članovi Crnogorske manjine gosp. Ružica Rašović (generalna sekretarka ZCGA), gospođa Romina Radončić (dr nauka) i Dejan Ćulafić (student).

Gosp. Marinko Ćulafić tokom toplog i prijateljskog razgovora sa predśednikom Albanije, ponovo je naglasio ulogu Crnogorske nacionalne manjine, kao most saradnje izmedju nasih naroda, kao i angazovanje ZCGA da daju svoj skroman doprinos u dobrosusjedskim odnosima. Takodje gosp. Ćulafic zatrazio je institucionalnu podrsku za Crnogorsku manjinu, koja je zakonom skoro priznata, (iako je ona stalno postojala na teritoriji Albanije) za postizanje većih prava, nase Zajednice, u skladu sa evropskom konvencijom o manjinama, kao i primnjena u praksi novog zakona o manjinama i mogucnosti koja treba da sleduje predstavnicima nacionalnih zajednica u Državnim institucijama, uključujuci i pravo predstavnika u Parlamentu.

Sa Njegove strane predśednik  Republike Albanije gosp. Ilir Meta naglasio je odlicne dobrosusjedske odnose izmedju Albanije i Crne Gore, slicnost u tradiciji i obicajima izmedju nasih naroda, i izrazio je spremnot da podrzi u svakom trenutku Crnogorsku nacionalnu manjinu..

Na kraju gosp Culafic jos jednom je zahvalio predśedniku Albanije, na posvecenom vremenu i časti koju je ukazao predstavnicima  ZCGA, i ponudio je predśedniku da bi za Zajednicu bila cast da ubuducem vremenu prisustvuje aktivnostima ZCGA!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 + sixteen =