Dijaspora – Aktivnosti Zajednice Crnogoraca u Albaniji

Povodom 13. jula Dana državnosti Crne Gore, Zajednica Crnogoraca u Albaniji je organizovala skup na kojem se prisutnima obratio predśednik Zajednice Marinko Ćulafić, koji je govorio o značaju ovog datuma za Crnu Goru.


U svom obraćanju između ostalog je kazao:
Postovani prisutni gosti.
 Zelim da Vam iskazem zahvalnost na iskazanom postovanju i prisustvu obilezavanja najznacajnijeg datuma crnogorskog naroda i crnogorske dijaspore svuda u svijetu. Posebno smo počastvovani prisustvom:
   1.Predsjednika partije Koalicija Makedonaca  za evropske integracije i poslanika u albanskom parlamentu. gosp. Vasila Sterjovskog.
  2.Mitropolita Elbasana Shpata i Librazhda njegovo preosvjestenstvo Andona Merdania.
  3.Potpredsjednika Demokratske Partije za Elbasan gosp. Zamir Muzhaci.
13. jul je najznacajniji datum u crnogorskoj istoriji, jer upravo na taj dan, na Berlinskom Kongresu, koji je ujedno oznacio kraj TURSKO -RUSKOG RATA 1877-1878, Crna Gora je dobila nezavisnost kao 27 drzava svijeta.
Posle prvog svjetskog rata 1918 goadine, Crna Gora, iako je dala ogroman doprinos u ratu na strani saveznika, gubi svoju nezavisnost, i postaje dio nove drzave Srba-Hrvata i Slovenaca, koja 1929. postaje Jugoslavija.
   Takodje 13. jula  1941. godine crnogorski narod,  prvi  je  ustao protiv italijanskih okupatora u porobljenoj evropi, i dao je kljucni  doprinos u oslobodjenju bratskih naroda Jugoslavije od fašizma.
  Na sjednici AVNOJ-a 1943. godine u Jajcu (Bosna) u kojoj je ucestvovao i nas narodni heroj Albanije Vasil Shanto u ime Koministicke Partije Albanije postavljeni su novi temelji socialisticke Jugoslavije i Crna Gora je postala jedna od 6 jedinica Jugoslavije. Ta odluka je potvrdjena i na Narodno antifashistickom kongresu Crne Gore, koji je odrzan u Kolasinu, na kraju 1944 godine. Posebno cu naglasiti da na tom Kongresu je ucestvovao i moj đed Milovan (Tatko) Culafic, koji je vrsio najznacajnije funkcije u ratu i posle rata u Crnoj Gori sve do 1948, kada je stao na stranu Staljina protiv Tita.
Pobjeda Crne Gora i Jugoslavije u drugom svjetskom ratu nad fašizmom, i dobijanje statusa Republike Crne Gore u okviru Nove Jugoslavije je dovelo i do konacnog povratka drzavnosti na referendumu  21. maja 2006 godine. Danas Crna Gora je stabilizujuci faktor i lokomotiva Evropskih integracija na zapadnom Balkanu.
  Takodje zelim da naglasim veoma dobre odnose izmedju crnogorskog i albanskog naroda i doprinos koji daju nacionalne manjine sa obe strane  koje su most saradnje, izmedju Albanije i Crne Gore.
Albanski i crnogorski narod zive jedan pored drugoga vjekovima i milenijumima i imaju zajednickog sveca Svetog Vladimira, koji je veza medju nasim narodima.
Sveti Vladimir je zaštitnik grada Elbasana, a za današnju Crnu Goru je svetitelj i Dukljanski Knez.

Elbasan 11.07.2020

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × five =