Dijaspora – Aktivnosti ZCGA


Danas 10. oktobra 2019. godine, predstavnici ZCGA, imali su čast i zadovoljstvo da budu primljeni na posebnom sastanku od strane državne ministrice za odnose sa Parlamentom gospodjom Elisa Spiropali.

Na ovom sastanku su bili prisutni sledeći predstavnici Crnogorske manjine:

1) Marinko Ćulafić, predśednik Zajednice Crnogoraca u Republici Albaniji.(Prevodilac -Elbasan)

2) Ružica Rašović, generalni sekretar ZCGA. (Stomatolog).

3) Angelina Kaludjerović (Učiteljica -Tirana )

4) Brunilda Dzasulja-Radović (Pravnica -Tirana).

5) Romina Radončić (Pedagod/Dr. Nauka – Drač)

Tokom dugog i prijateljskog razgovora, Predsjednik ZCGA, gosp. Ćulafić, je upoznao gospođu Spiropali, sa istorijatom zajednice Crnogoraca kao i sa njenim problemima u Republici Albaniji, njihovu integraciju, i doprinos koji su dali Crnogorci Albanije, kroz godine u oblasti prava, mira i tolerancije u Albansko drustvo. Ćulafić je naglasio aktivnosti koje su realizovali u proteklih 18 mjeseci, od kada je stvorena ZCGA. Takodje gospodin Ćulafić je zatrazio i institucionalnu podrsku, da crnogorski predstavnik u Komitetu nacionalnih manjina bude iz ovog Udruzenja, kao i da Crnogorska manjina ima svoje predstavnike u glavnim instiucijama Drzave, a to su prava koja su predstavljena u novom zakonu o manjinama.

Sa njene strane gospodja Ministrica iskazala spremnost da podrzi u svakom trenutku, ako je za to potrebno, poboljsanje prava manjina, kao i primjena sto prije  novog zakona o manjinama.

Posebnost ovog sastanka bila je to, što gospodja Ministrica se sastala posle mnogo godina sa svojon omiljenom uciteljicom-razrednicom, gospodjom Angelinom Kaluđerović, koja je član ZCGA.Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − 7 =