Dijaspora – Duga tradicija iseljeničke filantropije


Pripremio: Gordan Stojović

Crnogorska porodica Glendžo iz Berlina, obezbijedila je humanitarnu pomoć u hrani i sanitarnim paketima najugroženijim porodicama u Dalmaciji i Imotskom koja je podijeljena tokom protekle sedmice.

——————

Brojnim humanitarnim akcijama u regionu, prilikom kojih uvijek čvrsto privrženi vrijednostima moralnih kodeksa prenešenih kroz vjekove iz svoje postojbine Crne Gore doprinose snaženju duge tradicije iseljeničke filantropije po kojima su se ljudi porijeklom iz naše zemlje oduvijek isticali do te mjere da je početkom dvadesetog vijeka pomoć koju su iseljenici slali bila čak i veća od državnog budžeta Crne Gore.

Isto tako Prvi Crveni Krst na Balkanu osnovan je 1875. godine na Cetinju, a prva akcija upravo se odnosila na sakupljanje pomoći narodu u susjednoj Hercegovini.

Baš kao i svi mediteranski narodi, Crnogorci su bili osuđeni na stalne migracije i nebrojene gladne godine tokom kojih su se sklanjali širom svijeta pa i duž cijele jadranske obale gdje su učestvovali u gotovo svim segmentima života i dali važan doprinos razvoju i napretku, ekonomije i društva.

A pored toga snažno urezano u kolektivnom sjećanju Crnogoraca, posebno onih u dijaspori ostaje dobročinstvo, kao i veliko srce, zajedništvo, kolektivni duh i nadasve hrabrost.

Gdje god su se naselil, nastavili su gajiti plemenite crnogorske civilizacijske principe te prenositi ih sa koljena na koljeno o čemu opet najbolje govori duga tradicija uzajamne pomoći kao i dobročinstva uopšte.

Svi navedeni primjeri iz istorije kao i brojni drugi nesumnjivo govore da gdje god su se našli, uspjevali su izgraditi takav status da biti Crnogorac je bilo i ostalo poseban osjećaj te uvijek se doživljavalo kao čast, privilegija i obaveza više!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five + 9 =