Dijaspora – Televizija Albanije počela sa emitovanjem vijesti na CRNOGORSKOM jeziku


Prijatnu vijest dobili smo danas (01.07.2020.) od Marinka Ćulafića
predśednika ZCGA (Zajednica Crnagoraca u Albaniji), koji nas obavještava da je TV Albanije počela sa emitovanjem vijesti na crnogorskom jeziku.

1. jula 2020 godine, televizija Albanije počela je sa emitovanjem vijesti na CRNOGORSKOM jeziku, dva puta dnevno po 5 minuta (10 i 30 prije podne i u 19:00 posle podne), od poneđeljka do petka. Isti termin i vremenski period emitovanja vijesti, je dodijeljen i drugim manjinskim zajednicima, koje su priznate u Republici Albaniji. Ova vijest je simbolički veoma važna za Crnogorsku zajednicu u Republici Albaniji, iako je zakasnjela iz poznatih razloga.

“Posebno naglasavam, da imamo još mnogo zadataka da riješimo, jer novi zakon o nacionalnim manjinama usvojen u Albanskom parlamentu 2017. godine je mrtvo slovo na papiru. Imali smo veoma važne sastanke, posebno prije izbijanja pandemije covid 19 (takođe sam razgovarao sa predstavnikom Evropske Unije u Tirani gosp.Luidji Soreca), ali nažalost nije urađeno ništa po tom pitanju, posebno na formiranju novog Komiteta nacionalnih manjina”, kaže Ćulafić.

“Na svim sastancima, posebno se ističe uloga Crne Gore, koja je otvorila sva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, posebno naglašavajući prakticnu primnjenu zakona o nacionalnim manjinama. Na zalost u Albaniji jos nijesu stvoreni uslovi za implementiranje u praksi zakona o nacionalnim manjinama, i na taj način Crnogorska zajednica nema svoje predstavnike u institucijama Albanije.

U takvim okolnostima, potrebna je uska saradnja, produbiti i kordinirati aktivnosti sa Upravom za Dijasporu i Crnogorskom Ambasadom u Tirani”, zaključio je Marinko Ćulafić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty − two =