Dijaspora – Uručena odlikovanja

 

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u prigodi Dana državnosti RH odlikovao  Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića prof. emer. dr. sc. Veselin Simović, a  Redom hrvatskog pletera prof. dr. sc. Draguitina Lalovića

 

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u povodu Dana državnosti RH odlikovao je dvadeset branitelja, umjetnika, znanstvenika, humanitarnih djelatnika i građana.

Ordenom Reda Danice hrvatske s likiom Ruđera Boškovića za osobite zasluge za znanost, dugogodišnji publicistički, znanstveno-stručni, nastavni rad; efikasno upravljanje znanstveno-stručnim institucijama; dugogodišnje uspješno uređivanje znanstveno-stručnog časopisa GRAĐEVINAR odlikovao je prof. emer. dr. sc. Veselina Simovića -Agu, a Redom hrvatskog pletera, prof. dr. sc. Dragutina Lalovića za osobiti doprinos razvitku dobrosusjedskih odnosa Republike Hrvatske  i Crne Gore.

Redom hrvatskog pletera predsjednik Josipović odlikova je i Tripa Shuberta, tajnika Hrvatskog građa- nskog društva Crne Gore i Aleksandra Tolnauera predsje- dnika Savjeta za nacionalne manjine.

Uručujući odličja i priznanja svim predsjednik Josipović rekao je da mu je zadovoljstvo dodijeliti im odlikovanja u povodu Dana državnosti za njihov rad na polju znanosti, kulture, umjetnosti, obrazovanja, humanitarnog djelovanja i promicanja ljudskih prava kada, nakon završetka pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, naša zemlja ulazi u novu fazu svoje povijesti.

“Vi ste isto tako dali doprinos našoj Hrvatskoj na jedan drugačiji način – svojim predanim radom na različitim područjima djelovanja. Danas Hrvatska srećom ne ratuje i nadam se da neće više nikada ratovati, ali potreba za jednom drugom borbom postoji”, istaknuo je, dodajući kao je to “ona borba koju vode svaki dan na svojim radnim mjestima radeći predano svoj posao”.

“Danas je Hrvatska zemlja za koju možemo reći da je europska, a točno za dvije godine Hrvatska će u punom smislu biti europska i način borbe koji vi vodite je onaj koji će nam trebati u novoj bitki, da Hrvatska u dogledno vrijeme postane prosječna europska država po standardu, ulaganju u znanost, kulturu i obrazovanje, po primanjima građana i visini mirovina”, naglasio je.

“Vaš rad često je samozatajan i mnogi ga ne prepoznaju”, rekao je predsjednik Josipović odlikovanima, dodajući kako neke od njih često ne prate ni mediji. “Ali, vaš rad je temelj ove zemlje koji je najveće blago koje možete dati domovini i siguran sam da ćete vi i vaše kolege i prijatelji nastaviti raditi ono što ste i do sada radili. Upravo zbog vašeg rada sam odlučio vas odlikovati i siguran sam da ima onih koje treba odlikovati, ali, nažalost, mogućnosti su ograničene. Vi koji ste odlikovani, siguran sam da ste pravi izbor i ja vam na tome čestitam”


prof. emer. dr. sc. Veselin Simović -Aga


prof. dr. sc. Dragutin Lalović


Tripo Shubert


Aleksandar Tolnauer

 

Prilog poslao:
Danilo Ivezić dipl. politolog