Dim Tim – Nova ambijentalna instalacija u Kotoru

 

Kotor - Zgrada Jugooceanije

 
 

Umjetnička kolaborativna grupa Dim Tim je boraveći tokom avgusta i septembra u Kotoru realizovala svoju novu ambijentalnu instalaciju. Skulptura “Dystopia” postavljena je u neđelju 20. septembra ispred zgrade “Jugooceanije” u kojoj se nalazi “Dukley European Art Community”.

 

Dim Tim

 

Prenosimo autorski iskaz o ambijentalnoj instalaciji “Dystopia” postavljenoj u Kotoru sa nekoliko fotografskih prikaza.

Dim Tim - Distopija - Skulptura-ambijentalna instalacija, Ducley European Art Community Kotor - 1“U radovima umetničke kolaborativne grupe Dim Tim preovladava utopijski diskurs.

Inicijalna ideja za realizaciju skulpture konstruktivističkog tipa bila je narušena vandalizmom nepoznatih osoba koje su ukrale neke od pripremljenih delova. Nova situacija nas je dovela do ideje o “Proces Art-u”i ambijentalnoj instalaciji. Otkrivajući kompleks Jugooceanije DimTim je odlučio da napravi umetničko delo „Distopija“, kao suprotnost Utopiji.

Dim Tim - Distopija - Skulptura-ambijentalna instalacija, Ducley European Art Community Kotor - 2Delo se oslanja na proces umjesto da sledi određeni crtež.

Koncept polazi od procesa razgradnje datih formi i sledi tragove energije oslobođene prilikom tog procesa, uzimajući u obzir jedinstvene karakteristike materijala koji karakteriše kraj XIX stoljeća i prve tri četvrtine XX stoljeća, takozvanu industrijsku eru. Čelik je bio dominantan materijal i bio je dugo merilo progresa.

Postavljajući čvrstu strukturu nalik na orgulje sa bakarnim cevima u sredinu glomaznog i teškog tronožca, skulptura dobija svoj smisao. Skupina od četiri metalna grubo rezana komada je zasebna, ali takođe podržava instalaciju kao celinu.

Mikro kosmos glavne skulpture je sugestivan i daje mnogo mogućih čitanja o brojivom mnoštvu koje je paradigma orvelijanskog sveta i u kome se distopije ne pretvara da je dobra.

 

Dim Tim - Distopija - Skulptura-ambijentalna instalacija, Ducley European Art Community Kotor - 3

Dim Tim - Distopija - Skulptura-ambijentalna instalacija, Ducley European Art Community Kotor - 4

 

Pokušali smo metaforički koristiti elemente kotlova prisutnih na svakom brodu koji plove hiljade milja preko Dim Tim - Distopija - Skulptura-ambijentalna instalacija, Ducley European Art Community Kotor - 6svjetskih oceana. Ti elementi su izrađeni od debelih čeličnih ploča i teških odlivaka koji imaju  patinu poput „enformela“ kao potpis prolaska vremena.

Rezanjem nepravilnih oblika i njihovim repozicioniranjem kako bi odgovarali za svrhu instalacije, imamo objekte koji svjedoče o Distopiji, apokaliptičnom slomu ne samo jednog broda, nego mnogo više, slomu industrije XX veka, fabrika, sistema i država.

Dim Tim - Distopija - Skulptura-ambijentalna instalacija, Ducley European Art Community Kotor - 5Bitna odrednica za naš rad bila je pokazati ogromnu energiju rasprskavanja strukture u kratkom vremenu koja ostavlja vidljive i dinamične  tragove na ovom “brutalnom” delu umetnosti. To je specifičan hommage industrijskoj eri.

Moguće je svirati na ovoj skulpturi, pod uslovom da imate metalne šipke i malo veštine. Muzika je ovde znak optimističke vizije budućnosti”.

 

Dim Tim - Distopija - Skulptura-ambijentalna instalacija, Ducley European Art Community Kotor - 7

Dim Tim ACG
Kotor, avgust-septembar 2015.