Dim Tim – Otvorena izložba ZID / THE WALL


U utorak, 04. februara 2020. godine, u Galeriji Gradske opštine Vračar otvorena je izložba The wall / Zid, Umjetničke kolaborativne grupe Dim Tim. Izložbu je otvorio prof. dr Nikola Šuica.


Izložba ZID / THE WALL je nastala sa idejom pokretanja konativnih i emocionalnih procesa kod publike. Tematski okvir dotiče habitate, klimatske promjene, ekologiju i zdravlje ljudi. Metodološki, to je interakcija niza asocijativnih vizuelnih referenci i simbola. Izložba se može percipirati kao cjelina, ali i kao skup autonomnih radova. 

Naše slike često uvećane koristili smo kao motive za 25 murala velikih dimenzija koje smo izveli tokom prethodnih šest godina od Švajcarske do Vijetnama. Inverzijom tog postupka smo neke od detalja sa izvedenih murala transponovali na slikarska platna koja su predstavljena na ovoj izložbi.

U projektu smo se opredijelili za medij slike i skulpture. To je najneposredniji jezik kojim se može otkrivati i ukazati na skriveno pojedinačno značenje egzistencije, to su forenzički precizno uzeti slojevi samog života, odnosno mikroskopski tanki rezovi tkiva egzistencije u savremenim habitatima. Ugroženost u habitatima je višestruka.

Organizacija Oksford juniverziti pres (Oxford University Press) prati promjene u jeziku i svake godine bira po jednu riječ koja najbolje opisuje raspoloženje tokom te godine.

Oksfordski rječnik je riječ “toksično” (Toxic) proglasio za riječ 2018. godine.

Riječ “toksično” prerasla  je u opijajući opis svih najpopularnijih tema u svijetu. Osim bukvalnog značenja – “otrovno” oko nas, u vazduhu i vodi, u lancu ljudske ishrane, ljudi su tu riječ godine koristili da opišu veze, politiku i navike, ali ne treba zaboraviti ni na vizuelno i mentalno zagađenje.

Slavko Timotijević o Umjetničkoj kolaborativnoj grupi  Dim Tim u katalogu naše prethodne izložbe, maj-jun 2019. između ostalog piše:

Dim Tim je autentični analitičar mnoštva procesa u svetu i unutar kulturne sredine u kojoj se kreće i na taj način evocira kreativnost, mišljenje i sve ono što je podsticajno u protivrečnostima društvenih prilika u kojima živimo.

Programska struktura kolaborativne grupe Dim Tim bazirana je prevashodno na odnosu umetnika/grupe prema manifestacijama društvenih tokova, posebno onih  koji se tiču, utiču, podstiču ili ometaju veoma osetljivu mrežu unutar koje se odvija kultura. Dim Tim smatra da je svaka umetnička aktivnost, ako nije direktno primenljiva, utopijska i, iako utopijska, ona je nedvosmisleno učinkovita kao ona vrsta fundamentalne aktivnosti koja definiše individualnog čoveka i ljudsku vrstu. Stoga se istraživanje ove grupe usmerava na analizu novih odnosa u društvu podstaknutih novim tehnologijama, društvenim mrežama, paralelnim i trećim svetovima koji nastaju preklapanjem užurbane stvarnosti i virtuelne realnosti. Njihova je namera, stoga, da uspostavljaju funkcionalne korelacije između laboratorijskih karakteristika sopstvenog dela i javnosti.

Međutim, njima nije dovoljno da svoje produkte projektuju u tradicionalne izlagačke prostore (iako je jasno da su se i tradicionalni izlagački prostori, ako ne fizički transformisali onda sigurno programski profilisali u odnosu na tokove savremene umetnosti), već istražuju i pronalaze otuđene habitate, sfere zanemarenosti i napuštene javne prostore u koje apliciraju svoje delo i time ih transformišu.

Svojom XIV samostalnom izložbom  ZID / The Wall, Umjetnička kolaborativna grupa Dim Tim je aplicirala svoje djelo u prostor galerije Gradske opštine Vračar u Beogradu od 4. do 16. februara 2020, transformišući izložbu u svojevrsni apel za održivi progres po mjeri čovjeka i njegovih dugoročnih potreba.

Umjetnička kolaborativna grupa Dim Tim, 4. februar 2020. www.dimtimart.wordpress.com


Umetnička kolaborativna grupa Dim Tim

dimtimart@gmail.com
www.dimtimart.wordpress.com

Danijela Mršulja Vasić i Milenko Vasić rade zajedno na različitim umjetničkim projektima od 2011, a 2012 su formirali Umetničku kolaborativnu grupu Dim Tim.

Samostalne izložbe:
2020 Zid / The wall, Galerija Gradske opštine Vračar, Beograd
2019 Bauhaus-ponovni susret, Galerija Centra za kulturu Sopot, Beograd
2018 Ka utopiji, Galerija Zvono, Beograd
2017 Eho, Galerija Banski dvor-Kamena kuća, Banjaluka, BiH
2016 “X” Galerija 96, Prijedor, BiH
Grad, Galerija Solidarnosti, Palata Pima, Kotor, Crna Gora
Klon, Galerija savremene umetnosti Smederevo, Srbija
2015 Post War Row, Galerija Marko K. Gregović, Petrovac, Crna Gora
Zeitgeist, Altstadt Galerie, Gmund, Austrija
Post War, Prodajna galerija Beograd, Srbija
2014 Kloniranje slike, ISSU Perpetuum Mobile galerija – Treći Beograd, Srbija
Kripto, Galerija Zvono, Beograd
2013 Metamorfoze ili Alibi za retoriku utopijske arhitekture, NOVA galerija, Beograd
200, Narodni muzej Crne Gore, Galerija Atelje DADO, Cetinje

Grupne izložbe:
2019 Eho muzike, 54 Mokranjčevi dani, Dom Kulture, Negotin
Vajari i vajarke Srbije, Narodni muzej, Pančevo
Vajari i vajarke Srbije, Galerija Cvijeta Zuzorić, Beograd
Alhemija, Festival Dev9t, Stara ciglana, Beograd
2018 Join the dots/Unire le distanze, Imago Mundi, Salone degli Incanti, Trst, Italija
Akvizicije I / 2015 – 2017, Umetnička galerija Nadežda Petrović, Čačak, Srbija
2017 Utopia Land, Heritage Space Gallery, Hanoj, Vijetnam
Collecting is Connecting, Wiener Stadtische Art collection, Kuća legata Beograd
40 JLK HITS, galerija Remont, Beograd, Srbija
Izložba 40 JLK, Jalovik, Srbija
Face to face, Imago Mundi, Sarajevo, BiH
Mediterranean Routes, Zisa, Zona Arti Contemporanee, Palermo, Italija
2016 Prvo međunarodno bijenale radova na papiru, Muzej Kozare, Prijedor, BIH
Prvi međunarodni kongres Beton, Magacin Macura, Stari Banovci, Srbija
Godišnja izložba, Galerija Marko K. Gregović Petrovac, Crna Gora
2015 Godišnja izložba, Prodajna galerija Beograd
2014 Natura Morta-Memento Mori, Miklautz Galerie, Gmund, Austrija
47 Zimski salon, galerija J.B.Benković, Herceg Novi
2013 Novembarski salon vizuelnih umetnosti, Gradska galerija Kraljevo, Srbija
Od – Do, Galerija Magacin KM, ProArtOrg u saradnji sa DOB-om Beograd
Milutin Milanković projekat, Beograd

Murali:
2019 Amaze, 300 m², Muzej Zvuka i svetla, Pankratium, Gmund, Austrija
CMYK Alhemija, 22 m², Festival Dev9t, Stara ciglana, Beograd
Mural, 4 m², OŠ Veljko Dugošević, Beograd
2018 Wiener Stadtische Osiguranje – WSO, pet murala po 18 m², tri WIG Plaza Beograd, po jedan u Subotici i Novom Sadu, Srbija
Roling squares, tri murala, 40 m², Škola za telente, Ecole Germain de Stael, Etoy, Švajcarska
Roadmap to success, 21 m², International school of Geneva, Campus des Nations, Švajcarska
Put svile, 230 m², Fondacija Novi Sad prestonica evropske kulture 2021, Srbija
Kubus i Ornament, 2 murala po 20 m², Atlantis, Kulen Vakuf, BiH
2017 Vizija, 155 m², Beograd, Srbija
Interconnecting I, II i III, 2,35 x 3,68 m; 2,35 x 8,6 m; 2,35 x 8,6 m i mural Nature, 2,35 x 5,5 m, Toong, Hanoj, Vijetnam
Otkrivanje Grada, 11 x 5,5 m, Čačak, Srbija
2016 Mural Grad, 16,5 x 12 m, Prijedor, Bosna i Hercegovina
Piano, 5 x 9 m, Alte Burg, Gmund, Austrija
2015 Metropolis – Omaž Fricu Langu, 3,3 x 9,9 m, Gmund, Austrija
2014 Metamorfoze ili Alibi za retoriku utopijske arhitekture, 5 x 2,5 m, Restoran Zaplet, Beograd

Site specific projekti: Gmund, 2015; Beč, 2011; Herceg Novi, 2010
Skulpture u javnom prostoru: Solis horologium 44° 37′ 09″ N 19° 50′ 00″ E, Sunčani sat, Jalovik, Srbija, 2017; Sat, Lienc, Austrija, 2015; Distopija i Raspeće, DEAC, Kotor, 2015
Performansi: Lovor, Kotor, 2017; Velika glad, Herceg Novi, 2017; Red, Dukley European Art Community, Kotor, 2015; Interaktivno i ambivalentno, Venecija, 2011; Stolica za Ai Weiwei-a, Beograd, 2011

Artist in residence programi: Eho muzike, Likovna kolonija Negotin, Srbija, 2019; Nion, Švajcarska, 2018; Month of Art Practice, Hanoi, Vietnam, 2017; 40 Jalovička likovna kolonija 2017; Kunstlerstadt Gmund, Austrija, 2015; Cité Internationale des Arts, Pariz, 2011. Studijski su boravili u Beču, Veneciji, Bazelu, Cirihu i Ženevi.

Dobitnici internacionalne nagrade Paola de Manincor za najbolji mural 2016. godine. Uži izbor za projekat Wiener Städtische „Oblačenje Ringturma” u Beču 2017. Pobednici konkursa Le Monde diplomatique 2017.

Radovi Dim Tima nalaze se u umjetničkim kolekcijama: Wiener Stadtische osiguranje, Art Collection Deutsche Telekom, Benetton Art Collection, Heritage Space Gallery i TDI Korporacija, Hanoj, Vijetnam, Alte Burg i Kulturinitiative Gmund, Lienc i Filah Austrija, Hefej Kina, RADIX Beograd, Muzej Kozare Prijedor, BIH, Muzeji Kotor, Porto Montenegro Tivat, DEAC Kotor, Muzeji Budva, Galerija Nadežda Petrović Čačak, Banjaluka, Negotin, Novi Sad, Podgorica, Ženeva, Nion, Keln, Prag, Niš, Jalovik, Beograd.

Žive i rade u Beogradu i Kotoru.

Danijela Mršulja Vasić (Kotor, 1979) je diplomirala 2005. i magistrirala 2009. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek vajarstvo. Iza sebe ima dvadeset šest samostalnih i veliki broj grupnih izložbi. Njene skulpture se nalaze u javnim prostorima u Nemačkoj, Austriji, Italiji i Crnoj Gori.

Milenko Vasić (Mostar, 1952) je diplomirao na Beogradskom Univerzitetu 1976, izlagao na osamnaest samostalnih i preko četrdeset grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Nagrađivan je više puta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 − three =