Diva sevdaha Amira Medunjanin nastupa na Barskom ljetopisu


Bar, 28. jul 2022. godine- Svjetski priznata diva sevdaha Amira Medunjanin nastupiće u četvrtak, 28. jula na Ljetnjoj pozornici Doma kulture u sklopu muzičkog programa 35. Barskog ljetopisa.

Amiru će, na njenom prvom nastupu u Baru, pratiti ansambl u sastavu: Antonio Vrbički (harmonika), Atilla Aksoj (gitara) i Riad Guzin (bas).

Koncert počinje u 21h, a na repertoaru su, između ostalih, tradicionalne numere poput Sve ptičice zapjevale, Kad ja pođoh na Bentašu, Sejdefu majke buđaše, ali i kompozicije sa njenog poslednjeg albuma „For Him and Her“ posvećenog  legendama narodne muzike Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić koji se nalazi se među 10 najboljih albuma ugledne godišnje liste “World Music Charts Europe”.

Amira Medunjanin rođena je u Sarajevu 1972. godine. Od samih početaka svoje karijere traži odgovarajući pristup tumačenju i predstavljanju tradicionalne muzike jugoistočne Europe i pokušava se usredsrediti na onaj dio naše umjetnosti iz perspektive modernog svijeta koji nas okružuje.

Njena opčinjenost ljepotom usmene tradicije ovih prostora navela ju je da se posveti stvaranju specifičnog umjetničkog izraza koji nije sastavni dio muzičkih trendova, ili kompromisa kako bi se uklopio u postojeće muzičke kalupe. Kroz rad s profesionalnim umjetnicima i mnogobrojnim koncertima uspješno predstavlja kulturu s ovih prostora, odnosno balkansku tradicionalnu muziku na svjetskoj World Music sceni. 

Muzički novinar Garth Cartwright naziva je „bosanskom Billie Holiday” poredeći način na koji se Amira igra sa sevdahom, nalazeći novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina.

Dobitnica je, između ostalih, i prestižne nagrade  La plue belle voix feminine 2012 (Najbolji ženski vokal 2012. godine) Fondacije Orange (Francuska, Marseille, Babel Med Music festival). Takođe je dobitnica nagrade PORIN za najbolje vokalno izvođenje u 2020. godini i najbolji album svjetske muzike 2020. godine.

Gostovala je na albumu Bal-Kan: Honey and Blood, čuvenog katalonskog umjetnika Jordija Savalla, s kojim aktivno sarađuje i nastupa širom svijeta.

U prethodnom razdoblju od devetnaest godina vlastitim je snagama objavila jedanaest nosača zvuka koji su obuhvatili muzičko nasljeđe Bosne i Hercegovine s osvrtom na regionalnu perspektivu.

Cijena karte iznosi 10 eura i iste se mogu rezervisati putem broja telefona 068/278-760 i kupiti na biletarnici barskog Doma kulture od 16h do početka koncerta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven + 20 =