Divan Stvaralaštva-Slikarske Vizije Bošnjačke Kulture


Umjetnici okupljeni na Likovnom divanu

U okviru tradicionalne manifestacije Dani kulture Bošnjaka u Crnoj Gori, u srijedu, 8.maja 2024. u Umjetničkom paviljonu ULUCG, biće otvorena izložba slika Likovni divan, referentnih akademskih umjetnika koji stvaralački i pedagoški svejedoče o bogatoj i osebujnoj kulturnoj tradiciji bošnjačkog naroda.

Zastupljeni su poznati slikari: Ervin Ćatović, Abaz Dizdarević, Mirsad Đurđević, Džeko Hodžić, Halko Halilović, Aldemar Ibrahimović, Zećir Luboder, Mehmed Muratović,  Muharem Muratović,  Dževdet Nikočević, Senad Pepić, Belis Pojatić, Mehmed-Meša Suljević.

“Selekcijom su okupljeni slikari različitih likovnih tendencija koji slobodom ličnog iskaza nameću problematiku subjektivizma, koji podrazumjeva iskustva autora, njihove fantazije i snove  u kontekstu humanističkih principa savremene likovne prakse; diskretnog kulta tradicije  kaoatributa istorijsko-nacionalnih specifičnosti i univerzalne korespondencije sa  aktuelnom likovnom scenom. Opusi umjetnika koji su se odazvali pozivu da učestvuju na izložbi  predstavljaju stvaraoce  visokog stepena profesionalizma, specifičnih estetskih,  pikturalnih, plastičkih i prostornih samorečivosti”-zapisala je u katalogu istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković.

Izložbu čini više slika svakog od umjetnika koje otvaraju višeslojni divan – likovni razgovor.

Realizaciju programa, projektno je podržao Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori, i suorganizator Bošnjačko vijeće.

Podgorica, Umjetnički paviljon ULUCG, 8. maj 2024. godine u 19.sati.

Dobro došli na likovni divan!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 − 12 =