Dječji 13. jul u Baru: Antifašizam kroz šetnju, igru i pjesmu

Turistička organizacija Bar ove godine priprema nešto drugačiju proslavu Dana državnosti. Naime, sa idejom da značaj 13. jula približi najmlađima, osmislili su zanimljiv program na temu antifašizma prilagođen i namijenjen đeci.

Objasniti đeci značaj 13. jula izazov je, ali i prilika da svi zajedno ožive slike i važne pouke iz prošlosti. Kako ističu iz Turističke organizacije Bara, želja im je da upoznaju mališane sa pojmom slobode i herojima jednog vremena, kroz zabavan i edukativan sadržaj. Tragom istorije, otkriće im i neke nove staze barskog zaleđa. Ideja je da se druže, proslave, ali i da nauče nešto novo.

„Dječji 13. jul“ počinje edukativnom turom „Šetnjom čuvamo sjećanja“ u 10 časova, kada će đeca obići spomen-obilježja posvećena narodnim herojima u Virpazaru i selima Seoce i Godinje. Istovremeno, u parku ispred Doma kulture u Baru biće održana likovna radionica „Slikajmo hrabre priče o slobodi“.

Kutak za kreativnost i rukotvorine očekuje naše male umjetnike i u Spomen parku od 12 časova, gdje će biti organizovane kreativne radionice sa kinetičkim pijeskom, plastelinom i tijestom na temu 13. jula. Cijeli park biće animiran predavačima, a đeca će učestvovati u raznim igrama – ravnoteže, misaonim i sa vodom, kroz NTC radionice.

Završni i centralni događaj u vidu kulturno-umjetničkog programa zakazan je za 19 časova ispred Dvorca kralja Nikole. Raspjevani hor „Antivari“, mažoretke „Habanere“, plesne tačke vrtića „Svetionik“ i nastup KUD „Rumija“ učiniće da sat vremena proleti nikad brže. Biće prikazan i kratkometražni dokumentarni film „Pali za slobodu“, ali i izložba radova – pravih malih umjetničkih djela, nastalih na kreativnoj i likovnoj radionici. Jedva čekamo da vidimo šta su sve naučili!

Posebno uzbudljiva biće završnica, kada đecu očekuje takmičenje u igrama – povuci konopac, skakanje u vrećama, lastiš i druge. Poligon je obezbijedila JPU „Vukosava Ivanović Mašanović“, a mi vas čekamo da bodrimo naše takmičare.

Pogledajmo, barem na kratko, svijet očima đeteta. Upoznajmo mališane sa antifašizmom kroz šetnju, igru i pjesmu. Priśetimo se borbe za slobodu kroz najdraže, đečije osmijehe. Pozivamo vas da budete naši gosti 13. jula u Baru i obećavamo dan pun zabave, plesa i umjetnosti!

Đečiji 13. jul organizuje Turistička organizacija Bar u saradnji sa Opštinom Bar i Kulturnim centrom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 − 2 =