Dobitnici nagrade za književno i dramsko stvaralaštvo “Grad teatar” za 2013. godinu

 

Grad teatar 2013 - 200

 
 

Dobitnik nagrade za književno stvaralaštvo “Stefan M. Ljubiša”
za 2013. godinu

 

Žiri za dodjelu nagrade za književno stvaralaštvo “Stefan M. Ljubiša” koji je radio u sastavu Vida Ognjenović, pisac i reditelj, David Albahari, pisac, Božo Koprivica, dramaturg i esejista, odlučio je da ove, 2013., godine dobitnik ovog prestižnog priznanja festivala “Grad teatar” bude Miljenko Jergović.

U obrazloženju ove odluke se navodi:

Miljenko Jergović – pisac bez uzmaka

Prozni pisac, pesnik, esejista, komentator i antologičar, Miljenko Jergović je već svojim pesničkim i proznim prvijencima ubedljivo najavio da je u savremenu književnost stigao žestok mlad pisac, britkog jezika i izoštrene opservacije kojoj ništa literarno nije strano, a malo šta životno može da joj promakne. Ušao je u književni život i javnu drštvenu raspravu kao kakav srčani bokser u opasan ring, ali rešen da ne Miljenko Jergovicuzmiče, već da ostane i izdrži i najteža iskušenja literature, unezverenog društva i sludjenog vremena. I zaista nije uzmicao. Zbirka pripovedaka “ Sarajevski Marlboro” kojom se posle pesničkih knjiga oglasio početkom  devedesetih, postala je kultno štivo na ovim prostorima, a nagradjivana i frekventno prevodjena na više jezika, osvojila je siroko čitateljstvo i izvan ovih jezičkih granica.

Ta knjiga je bila dobra predhodnica brojnim romanima, novelama, zbirkama priča, poezije, eseja i kolumnističkih komentara, koje je Jergović objavio u poslednje dve decenije. Danas je on autor čija, tematski bogato razudjena i književno raznorodna, bibliografija ubraja više desetina knjiga, medju njima jedva da ima koja da su je mimoišle nagrade, ili da je doživela samo jedno izdanje.

Njegov prozni rukopis karakteriše stalno ispitivanje sopstvenog narativnog postupka u zavisnosti od teme, vremena i ugla gledanja. Istražujući koordinate odnosa tematskog predloška i trenutka u kojem knjiga nastaje, Jergović uspostavlja izvesni unutrašnji pripovedni ritam u oblikovanju materijala kojim se odupire zavodljivim izazovima oponašanja i neposrednog prepisivanja stvarnosti. Pićući o oblicima prisile i porivima zla kod svojih junaka, Jergović ne upada u zamku lagodne distance sa koje se osudjuje i gnuša. On nastoji da pronadje žilu kucavicu, moždanu vijugu zločinstva, da joj se približi, da ispita kako ona funkcioniše.

Jergovićev fikcijski narativ je daleko od toga da bude samozadovoljno destilovan, on ga svesno remeti, uzburkava, zaustavlja i produbljuje preciznim utkivanjem prepoznatljivih činjenica u njegov tok. Tako preplićući fiktivne sa dokumentarnim podacima postiže neko njemu svojstveno naracijsko nadigravanje zbilje i nadzbilje što njegovoj prozi daje onu Markesovsku slobodu zahvata, nasuprot uobičajenom jednolinijskom pravcu kazivačkog izlistavanja.

Baš kao i Stefan Mitrov Ljubiša, čiju nagradu dobija, koji je o jeziku često govorio i pisao. i Jergović smatra i svojim pisanjem dokazuje da je jezik najmoćnije sredstvo izražavanja i ko to bogatstvo raskuje u petparce žargonskog prenemaganja, na pogrešnom je putu.

Isto tako, kao i Stefan Mitrov Ljubiša, Jergović oseća zov javne scene i hrabro mu se odaziva. On je onaj ko u svojim kolumnama potseća javnost na to da je zajednički kulturni idiom bogatstvo, a ne opasnost po identitet. On dosledno poziva na intelektualnu uzbunu, jer šovinizam preti da postane prihvaćena društvena norma.  On opominje sa strahom i brigom koliko je opasno živeti u društvu u kojem jedino mržnja može biti sigurna.

Ova nagrada se dodeljuje sa idejom da se slobodnim može s razlogom zvati samo ono društvo u kojem je kultura sigurna, a u njoj književnost kao moćna živa reč od velikog uticaja. Ona koju ispisuje književnik Miljenko Jergović je upravo takva.“

 

Dobitnik nagrade za dramsko stvaralaštvo Grad teatar
za 201
3. godinu

 

Žiri za dodjelu nagrade za dramsko stvaralaštvo Grad teatar koji je radio u sastavu sastavu Jelena Kajgo, dramaturg i direktor Bitefa, predsjednik, Jasen Boko –  dramaturg i pozorišni kritičar  i Mladen Nelević – glumac, članovi, jednoglasno je donio odluku da nagrada za 2013. godinu pripadne glumici Jasni Đuričić.

 

U obrazloženju ove odluke se navodi:

Jasna Đuričić je glumica izuzetno upečatljive i snažne scenske pojave. Svojim svedenim,  a izuzetno uzbudljivim glumačkim sredstvima, ona kreira likove koji asociraju na najbolju tradiciju nemačkog dramskog teatra. Harizmatična, osobena, hrabra u pristupu novim Jasna Djuriicicformama, Jasna Đuričić je glumica koja beži od klišea,  stereotipa i ustaljenih pozorišnih konvencija, te tako pripada onom odbranom delu glumačke profesije koje pozorište reformiše i vodi napred.

Glumačku kreaciju Jasne Đuričić publika „Budva grad teatra“ mogla je da vidi nedavno u predstavi Višnjik u režiji Dejana Mijača, kao i u ranijim koprodukcijama “Montenegrini” i „Pad“.  Ipak rad ove glumice u velikoj meri obeležio je ovogodišnji, dvadeset sedmi festival, na kome je učestvovala sa čak tri pozorišna ostvarenja – predstavama Brod za lutke, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Prst Bitef teatra iz Beograda, u režiji Ane Tomović, kao i predstavi Odisej teatra Ulyses na Brionima, u režiji Aleksandra Popovskog.

Budvanska publika je tako ove godine mogla da stekne dobar uvid u raznovrsnost, osobenost i bogatsvo scenskog jezika koji karakteriše pozorišni izraz Jasne Đuričić.“

Planirano je da nagrade budu dodijeljene za Dan opštine Budva, 22. 11. 2013. godine.

Pres služba “Grada teatra”