Don Brankovi dani muzike – Nikolaj Luganski održao koncert u Crkvi Sv. Duha

 

Logo KotorArt-a

 
 

Veliko ime svjetske koncertne scene – pijanista Nikolaj Luganski obogatio je ovogodišnji program KotorArt Don Brankovih dana muzike svojim resitalom u Crkvi Sv. Duha.
Kao umjetnik „izuzetne širine i dubine izraza, podjednako sposoban za rafiniranost, osjećajnost i  kristalno čistu ljepotu (…) i za virtuozitet koji ostavlja bez daha“ (The Financial Times), pred kotorskom publikom svirao je djela Sezara Franka, Franca Šuberta, Petra Čajkovskog i Sergeja Rahmanjinova.

 

Koncert Nikolaja Luganskog - 1

Koncert Nikolaja Luganskog - 2

 

“Ne osvrćem se na to što ljudi pišu o meni. Da biste napisali nešto o nekome, potrebno vam je samo nekoliko sekundi, međutim, da biste napisali dobru muziku potrebno je da prođe dosta vremena, i da biste dobro odsvirali kompoziciju, tome moraju prethoditi sati vježbanja.
Ja se fokusiram isključivo na muziku. Muzika je ista kao i međuljudski odnosi. Na neku osobu dobro reagujete – tako i ja na neke kompozicije dobro reagujem. Prema nekoj osobi ste neutralni – i ja sam prema nekoj muzici neutralan. Ukoliko sam prema određenoj kompoziciji neutralan, trudim se da je ne izvodim”,
kazao je Luganski nakon koncerta.

 

Koncert Nikolaja Luganskog - 3

 

“Dvorana ŠOSMO “Vida Matjan”, Crkva Sv. Duha je izuzetan ambijent, koji mi je omogućio intimnu atmosferu, i bliskost sa publikom. Klavir, Stenvej, koji ovdje imate, jedan je od boljih na kojima sam svirao. Evropski muzički centri nemaju ovako dobar instrument”, dodao je Luganski.

 

Koncert Nikolaja Luganskog - 4

Koncert Nikolaja Luganskog - 5

 

Fotografije: Duško Miljanić