Donacija Krsta Andrijaševića muzejima na Cetinju i Podgorici


Jedan od najznačajnijih savremenih crnogorskih umjetnika, Krsto Andrijašević poklonio je dvije skulpture: „Muškarac“(2022) i „Žena gučica“ (2022) Narodnom muzeju Crne Gore i dvije skulpture: „Žena sa ravnom suknjom“ (1980) i „Žena sa plisiranom suknjom“ (1980) JU Muzeji i galerije Podgorice.

U ime Narodnog muzeja Crne Gore donaciju je primio direktor Jakša Ćalasan, a u ime JU Muzeji i galerije Podgorice rukovoditeljka muzejskog sektora Ljiljana Karadžić. Oni su se toplo zahvalili umjetniku na vrijednim poklonima koji će obogatiti kolekcije muzeja.

Krsto  Andrijašević je rođen 1948. godine u Balosavama kod Vilusa. Završio je Pedagošku akademiju u Nikšiću, a diplomirao na Fakultetu likovnih umjetnosti, vajarski odjsjek u Beogradu. Imao je veliki broj samostalnih i kolektivnih izložbi u Crnoj Gori i inostranstvu i dobitnik je više nagrada Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Dobitnik je i najvećeg priznanja Crne Gore – Trinaestojulske nagrade i ima status istaknutog kulturnog stvaraoca od 2018. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen − 14 =