Donacija slika udruženja dijaspore iz Hrvatske


Danas je u prostorijama Uprave za saradnju sa dijasporom-islejnicima sa početkom u 11 časova održan sastanak na kojem su u organizaciji Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Budva“ iz Koprivnice, a u saradnji sa Upravom, donirane slike Dnevnom centru za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju – Igalo, Dječijem domu „Mladost˝ – Bijela i  Rimokatoličkoj Župi u Sutomoru „Sveta Marija“.

Slike su svečano uručili v.d. direktor Uprave mr Seid Hadžić i predsjednik pomenutog udruženja Radovan Knežević. Sastanku su prisustvovali: direktorica Dnevnog Centra Igalo Dragica Kosić, rukovodilac službe za zadovoljenje vaspitno-obrazovnih potreba štićenika Dječijeg doma „Mladost“ Bijela Violeta Kovačević i Don Rimokatoličke Župe u Sutomoru „Sveta Marija“ Dejan Turza, koji su ujedno primili donacije ispred navedenih ustanova.

Na početku sastanka v.d. direktor Hadžić je sagovornicima poželio dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo zbog sastanka koji za povod ima humanitarnu aktivnost. Naveo je da teži pomoći projektima koji promovišu kulturu i povezivanje naroda, jer udruženja dijaspore kao takva, takođe promovišu odnose između država. Prisutne je upoznao o trenutnim aktivnostima, ciljevima u narednom periodu, te i da uprkos otežanim uslovima, Uprava je uspjela da organizuje sufinansiranje projekata udruženja dijaspore-iseljenika.

Knežević je sagovornike upoznao o dosadašnjim aktivnostima udruženja na čijem je čelu, time da se udruženje od samog početka bavi humanitarnim i neprofitabilnim aktivnostima, da postoje već 40 godina. Ovo udruženje u saradnji sa Upravom organizuje humanitarne akcije, a često organizuju aktivnosti i o sopstvenom trošku.

Prisutni su razgovarali i o budućoj saradnji, te i o mogućnosti organizovanja likovne kolonije kako bi se buduće generacije edukovale i povezale sa svojom državom maticom. Knežević je naveo da je Hrvatska kao zemlja u regionu vjerovatno i najbliži put Crnoj Gori ka Evropskoj Uniji. Hadžić je izjavio da je jedan od programa Uprave i to da crnogorska dijaspora pomogne svojoj matici na putu ka EU, a posebno oni koji imaju znanje i žive u jednoj od zemalja članica.

Kosić i Kovačević su, ispred institucija koje predstavljaju, izrazile zahvalnost na donacijama i  nadu za dalju saradnju i novim aktivnostima sličnog karaktera. Komentarisale su da ovakav gest šalje divnu poruku, da dijaspora misli na djecu u Crnoj Gori i ovom prilikom obogaćuju njihov životni prostor.

U ime Rimokatoličke Župe Turza se zahvalio na nesebičnoj donaciji i prisutne upoznao o humanitarnim akcionarskim večerima gdje se kupljene slike doniraju nezbrinutima i osobama sa otežanim životnim okolnostima.

Na kraju sastanka Hadžić se obratio pisutnima i objasnio da će institucija na čijem je čelu uvijek biti podrška, a posebno ovakvim udruženjima koja doprinose svojoj državi matici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × one =