Đorđija Radonjić – Oriđinali

CRNOGORSKI ANEGDOTSKI HUMOR

CETINJSKI HUMOR

Đorđije Radonjić

ORIĐINALI

Zahvaljujemo se Đorđiju Radonjiću, autoru knjige i izdavačima Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske i Skaner studio d.o.o. iz Zagreba koji su omogućili integralno objavljivanje knjige na Montenegrini.

Bilješka o autoru

Đorđija Milov Radonjić rođen je na Njegušima 1953. godine. Đetinjstvo je proveo i školovao se prvo na Njegušima, a onda na Cetinju i u Nikšiću. Predavao je maternji jezik u osnovnim školama na Cetinju i u Kotoru, a sada radi kao bibliotekar u osnovnoj školi u Dobroti.

Književne radove, reportaže, intervjue, komentare i kolumne objavljivao je u mnogim listovima i časopisima.  Devedesetih godina prošloga vijeka bio je, svih godina izlaženja lista, član redakcije i kolumnista “Liberala”, prvog opozicionog glasila u Crnoj Gori, a u prvim godinama izlaženja prvog nezavisnog crnogorskog neđeljnika “Monitor”, takođe kolumnista i član redakcije.

Prvu knjigu crnogorskog narodnog humora u anegdotama “Bez uzla na jezik” objavio je 1995. godine, drugo dopunjeno izdanje 1997.godine, a treće, takođe dopunjeno izdanje, 2005. godine.

Član je Udruženja profesionalnih novinara Crne Gore, Crnogorskog društva nezavisnih književnika i Matice crnogorske.

UMJESTO UVODA

ILI
ORIĐINALI SA
SLIKARSKOGA PLATNA

Jedno ulje na platnu kojega sam prvi put vidio u postavci Umjetničkog muzeja Crne Gore na Cetinju, neđe početkom osamdesetih godina prošloga vijeka, nenadno i prijatno vratilo mi je sjećanje mnogo godina unazad – na đetinjstvo na selu i jednoga oriđinala i njegovu ženu koje sam već gotovo bio i zaboravio. Kako je muzejska postavka koju godinu kasnije promijenjena slika je dugo bila neđe u muzejskim depoima. Nažalost, u međuvremenu sam i jedinu reprodukciju te slike koju sam imao zagubio, a nešto kasnije i autor slike – i moj prijatelj, je umro. I tako, ostala mi je samo lijepa uspomena na Miška i njegovo ulje na platnu i, naravno, na oriđinale sa njega. Pripremajući ovu knjigu, ponovo sam, u cetinjskom Umjetničkom muzeju došao do slike, odnosno do njene reprodukcije, koja se nalazi na koricama. Zato knjiga i počinje pričom o oriđinalima sa slikarskoga platna. Uostalom, ovo je knjiga priča o oriđinalima i oriđinalima koji pričaju.

Pa neka ide priča…

KLIKNITE NA NASLOVNU STRANICU
KAKO BI OTVORILI KOMPLETAN SADRŽAJ KNJIGE