Đorđije Đole Ojdanić – Iguman Mojsije

Poštovani pośetioci, imamo posebno zadovoljstvo što smo u mogućnosti da vam predstavimo knjigu Iguman Mojsije, autora Đorđija Đola Ojdanića. Zahvaljujemo se gospodinu Ojdaniću koji je omogućio integralno objavljivanje knjige koja govori o ovom znamenitom vasojevićkom duhovniku.

Objavljivanje sadržaja na našem portalu ima potpuno neprofitni karakter i služe isključivo u edukativne svrhe. Zabranjeno je preuzimanje knjige “Iguman Mojsije” sa našeg portala i njeno dalje reprodukovanje u drugim medijima bez odobrenja autora.


O AUTORU

Prvo jutro poslije Đurđeva dana, u Lubnicama preteškog ratnog ljeta 1941. godine, na predačkom ognjištu Maksima Radomirovog Ojdanića počeo je svoj životni kurikulum, ugledavši nesagledivu ljepotu lubničkog obzorja i bjelasičkog donebesja novorođeni Crnogorac. Tek rođeni mališan bio je odmah ,,počastvovan“ četničkom oružanom pratnjom, koja je njegovu majku i još petoro đece sa majkama sprovela do manastira Đurđrvi Stupovi, đe je pakosteći komunistima i simpatizerima Revolucije, kako bi ih diskreditovali pred ostalim Revolucionarima, koji ni prije ni poslije rata nijesu bili ,,precrkli“ za religioznim obredima.

Po svecu, o kojem je rođen, novorođenom Crnogorcu dadoše ime Đorđije, na insistiranje izuzetno religioznog strica Bogdana.

Teške poratne dane uslovljene bolešljivošću i opštom nemaštinom đetić provodi u rodnim Lubnicama, učeći prva slova iz bukvara i otadžbinske ljubavi, u jednoj, od rijetko očuvanih brvnara, od njemačkog i italijanskog bombardovanja, pretvorenoj u Osnovnu školu.

Prvi učitelj bio mu je dobrodušni, priučeni učitelj, seljak, koji je prije rata bio završio pet razreda gimnazije.

U Lubnicama završava tri razreda osnovne škole, da bi se potom preselio sa roditeljima u Ivangrad (Berane). Tu dovršava osnovno i gimnazijsko naukovanje, kao jedan od najboljih đaka svoje generacije. Inženjerske studije završio je u Beogradu, na Tehnološkom fakultetu, čime se posebno
ponosi.

Radni vijek proveo je radeći u užoj Srbiji i na Kosmetu, da bi najveći dio svog radnog vijeka proveo u Ivangradu (Beranama) i Titogradu (Podgorici), obavljajući čitav niz odgovornih poslova, kao tehnički direktor i direktor u firmama, koje su u vrijeme njegovog rada u njima bile izuzetno uspješne radne organizacije.

Objavio je više književnih prikaza i eseja i niz naučnih radova iz oblasti tehničkih nauka. Sa grupom inženjera i tehničara iz Kombinata aluminijuma koautor je obimne studije ,,Zagađenost zetske ravnice“.

Objavio je knjige ,,(Ne)poznate Lubnice“, ,,Vasojevići i Cetinje“ i romane ,,Žeđ krvi“ i ,,Na raskršću“. Pored toga objavio je feljtone: ,,Vojvoda Miljan Vukov i njegovo vrijeme“, ,,Crnogorska vertikala igumana Mojsija Zečevića“ i ,,Krvna osveta u Crnoj Gori i Śevernoj Albaniji“. Ovo mu je peta knjiga pod naslovom ,,Iguman Mojsije“.

O njegovo stvaralaštvu govorili su i pisali: Ratko Deletić, Milivoje Obradović, dr. Božidar Šekularac, Borislav Cimeša, Sreten-Ćeno Zeković, Branko Babović, dr. Draško Došljak, Braho Adrović, Rade Ilić, Tufik Softić, Sonja Korać, dr. Čedomir Bogićević, Čedomir Lješević, Tomislav Kusovac, Ljubomir Mudreša, Cico Popović, Danilo Čelebić, dr.Goran Sekulović…

Živi i stvara u Podgorici, koju je prigrlio kao svoje Berane.


IZ PREDGOVORA

Dr. sc. Goran SEKULOVIĆ:
RIJEČ O KNJIZI ,,IGUMAN MOJSIJE”

“Autora ove izuzetno značajne, vrijedne i korisne knjige pod naslovom Iguman Mojsije”, Đorđija Đola Ojdanića, znamo već decenijama kao vrsnog publicistu koji nam je podario više djela iz naše, crnogorske, istorijske prošlosti. Ovog puta pred nama je njegova najnovija knjiga koja govori prije svega o jednoj od najznačajnijih crnogorskih ličnosti igumanu Mojsiju Zečeviću koji je rođen u Vinickoj kraj Berana 1780. a umro 1850. i sahranjen ispred manastira Đurđevi Stupovi. Iguman Mojsije Zečević kao znameniti vasojevićki duhovnik, ali i svjetovni vasojevićki glavar i poglavar, bio je iguman manastira Đurđevi Stupovi kraj Berana od neđe oko 1825. godine. Školovan je na Duhovnoj akademiji u Petrogradu u katedrali duhovnosti u Zagorsku.
Iguman Mojsije Zečević je bio svjetovni i duhovni vladar najbrojnijeg crnogorskog plemena Vasojevića s kraja osamnaestog i početkom devetnaestog vijeka i njegov portret, ličnost i ukupno djelo se mogu veoma dobro i reljefno, čak i slikovito i idejno vrlo karakteristično i dosljedno, sagledati i upoznati u ovoj veoma čitljivoj, dinamičnoj, interesantnoj i nadasve intrigantnoj i poučnoj, primamljujućoj i čak omamljujućoj u najpozitivnijem patriotskom, otadžbinskom, vjersko-ekumensko-kulturnom, prosvjetno-edukativnom, informativno-istorijskom i idealno-prosvjetiteljskom smislu knjizi. Iz knjige Đorđija Đola Ojdanića se veoma dobro i jasno vidi da je, uz Petra I i Petra II Petrovića Njegoša, Iguman Mojsije Zečević bio jedna od najznačajnijih ličnosti Crne Gore…”

“… Iz knjige Đorđija Đola Ojdanića jasno je da je Iguman Mojsije Zečević bio – što se tiče Crne Gore, Crnogoraca i svih građana i kroz istoriju i današnje obnovljene suverene i međunarodno priznate crnogorske države – maestralna istorijska, vjerska, moralna, kulturna, prosvjetiteljska i civilizacijska ličnost i gromada renesansnog obima znanja, moći, vještina, interesovanja, aktivnosti i djela, rezultata i istorijskog učinka, jedna od samo nekoliko takvog prepoznatljivog karaktera i duhovno-etičkog zračenja i značenja na čitavoj crnogorskoj teritoriji u cjelokupnoj istoriji Crne Gore…”

KOMPLETAN SADRŽAJ KNJIGE MOŽETE PROČITATI
AKO KLIKNETE NA NASLOVNU STRANU


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


11 + eight =