Dostupan novi broj Istorijskih zapisa


Novi broj časopisa Istorijski zapisi 3-4/2018 dostupan je na veb stranici Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore. Prvi dio broja posvećen je obilježavanju Jubileja 140 godina od održavanja Berlinskog kongresa 1878. i prvog sticanja nezavisnosti Crne Gore, održanom u Rektoratu Univerziteta Crne Gore 12.XI 2018. godine.

Tematski dio broja je posvećen Crnoj Gori i 1918. godini. Imajući u vidu značaj ovog razdoblja za Istoriju Evrope, slovenskih naroda i same Crne Gore, Redakcija časopisa je odlučila da jedan njegov broj posveti upravo ovoj krupnoj istorijskoj prekretnici. Na ovaj način se priključujemo nizu aktivnosti kojima je međunarodna naučna zajednica obilježila kraj operacija u, do tada, najvećem ratnom sukobu u istoriji i otvaranju novog poglavlja u razvoju odnosa na svjetskoj političkoj sceni.

Sa okončanjem Prvog svjetskog rata, na Konferenciji mira u Parizu tražena su različita rješenja: od onih da se ublaže posljedice ratnih stradanja, do drugih koja su podrazumijevala reorganizaciju odnosa u međunarodnoj zajednici i izmjene geopolitičke karte Evrope. U okviru rješavanja tih i mnogih drugih pitanja, nestala je Austro-Ugarska, a na prostoru Evrope stvorene su nove države među kojima i Kraljevina SHS. Takođe sa okončanjem Prvog svjetskog rata, prestala je da postoji i Kraljevina Crna Gora, koja je svoj međunarodni subjektivitet temeljila na odlukama Berlinskog kongresa iz 1878. godine.

U tematskom dijelu broja objavljeni su radovi Radoslava Raspopovića i Šerba Rastodera sa Univerziteta Crne Gore, kao i kolega iz Beograda (Мiroslav Radivojević, Srđan Mićić), Ljubljane (Maja Vehar, Ivan Smiljanić i Peter Mikša), Budimpešte (László Gulyás, Ferenc Szávai). U okviru rubrike Izvori, kolege Slavko Burzanović i Ivan Laković priredili su Dokumenta iz operativne arhive komande jadranskih trupa za novembar i decembar 1918. godine, koja se čuvaju u arhivu Istorijskog instituta.

U rubrici Hronika dat je osvrt na otvaranje izložbe posvećene 140. godišnjici od održavanja Berlinskog kongresa – u okviru manifestacije “Dani evropske kulturne baštine”, kao i na naučnu konferenciju „Kulturna baština Crne Gore“,  održane u Podgorici, 21. septembra 2018. U rubrici Povodi prenijeto je izlaganje Radoslava Raspopovića Istorijski kontekst obnove nezavisnosti Poljske 1918. Predavanje je održano u Rektoratu Univerziteta Crne Gore 9. novembra 2018. na svečanosti povodom proslave 100. godišnjice obnove nezavisnosti Poljske.

Kompletan broj Istorijskih zapisa 3-4/2018 možete pogledati ako kliknete na naslovnu stranu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 + 19 =