Dr Anastazija Miranović nova predsjednica Crnogorskog nacionalnog komitetata ICOM-a


Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, dr Anastazija Miranović, izabrana je za predsjednicu Crnogorskog nacionalnog komitetata ICOM-a (International Council of Museums), na Skupštini te organizacije koja je održana juče na Cetinju.

Skupština je za potpredsjednika izabrala Andra Radulovića, direktora Pomorskog muzeja iz Kotora, a za sekretara Vuka Vukovića, kustosa u Centru savremene umjetnosti Crne Gore. Istoričarka umjetnosti i kustoskinja u Narodnom muzeju, Ana Ivanović, izabrana je za predstavnika Crne Gore u ICOM SEE (Internacionalni komitet za Jugoistočnu Evropu).

Dvadeset jedan delegat izabrao je direktoricu JU Muzeji i galerije Nikšić, Jelenu Đukanović, za predsjednicu Nadzornog odbora i Sadika Dacića, muzejskog savjetnika u Zavičajnom muzeju „Ganića kula“ za predsjednika Izvršnog odbora Crnogorskog nacionalnog komitetata ICOM-a.

ICOM – International Council of Museums (Međunarodni savjet muzeja) je međunarodna organizacija muzeja i muzejskih profesionalaca posvećenih očuvanju, zaštiti i predstavljanju svjetskog prirodnog i kulturnog nasljeđa. Osnovana je 1946. godine u sistemu Organizacija ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESKO.

ICOM predstavlja mrežu od preko 44 hiljade članova iz 138 zemalja svijeta, 118 nacionalnih komiteta i 32 internacionalna komiteta posvećenih različitim aspektima muzejskog rada i zaštite kulturnog nasljeđa.   


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 + eighteen =