Dragan B. Perović: Stefan A. Perović Cuca – Orepak bića


Poštovani pośetioci, objavljujemo knjigu “Stefan A. Perović Cuca – Orepak bića”, autora Dragana B. Perovića. Izdavači knjige su CEHRA / Alijansa za kulturu, ekologiju, ljudska prava, Nikšić i FCJK / Fakultet za crnogorski jezik i književnost, Cetinje.
Sigurni smo da ćete uživati čitajući pjesme neopravdano zaboravljenog
mladog romantičnog pjesnika, serdara, senatora i zapovijednika crnogorske vojske Stefana Andrijina Perovića – Cuce.

Zahvaljujemo se autoru, što je dao saglasnost da se knjiga integralno objavi.

Objavljivanje sadržaja na našem portalu ima potpuno neprofitni karakter i služe isključivo u edukativne svrhe. Zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa našeg portala i dalje reprodukovanje u drugim medijima bez odobrenja izdavača i autora.


BILJEŠKA O AUTORU

DRAGAN B. PEROVIĆ
Rođen 14. VI 1953. u Nikšiću. U rodnom gradu završio osnovnu i srednju školu i Pedagošku akademiju, a fakultet i postdiplomske sudije na Grupi za srpskohrvatski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu. Od 1982-1984. godine radio kao lektor za srpskohrvatski jezik na Univerzitetu Sv. Kliment Ohridski u Sofiji, Bugarska. Od 1985. radio u Leksikografskom zavodu Crne Gore (LZCG) u Titogradu do njegovog ukidanja, 1991. Od 1991-1994. vodio predstavništvo Duvanskog kombinata Podgorica u Sofiji. Poslije radio u medija marketingu, pa od 2006. u predstavništvu TOBO Ltd., iz Sofije, u Beogradu.
Bavi se proučavnjem crnogorskog kulturno – istorijskog nasljeđa, bugarsko – crnogorskih veza, te enciklopedistikom, teatrologijom, publicistikom.
• Autor knjige Narodno pozorište u Nikšiću i velikog broja stručnih, naučnih, publicističkih radova iz nauke o književnosti, kulturi, enciklopedistici, na crnogorskom i bugarskom jeziku i učesnik domaćih i međunarodnih naučnih skupova.
• Prevodi sa bugarskog i makedonskog jezika.
• Autor velikog broja TV priloga iz nauke i kulture (na RTCG, Kulturni magazin, Život knjige itd).
• Autor emisije Godišnjak, preko 80 emisija na radiju, od 1987-1988, II program Radio Titograda.
• Član Inicijativnog odbora za osnivanje Društva poštovalaca dinastije Petrović Njegoš, 1989.
• Urednik i redaktor većeg broja knjiga, monografija i bibliofilskih izdanja.
• Bio član prve redakcije neđeljnika Monitor, Podgorica, Crna Gora, 1990.
• Jedan od koordinatora izložbe Savremeno crnogorsko slikarstvo, u Vašingtonu, 1997.
• Autor feljtona: Iz naše prošlosti – Crnogorci sentom po svijetu, Pobjeda, 1986, Špijunski rat između Srbije i Crne Gore, Monitor, 1990/1991, br. 1-20, Prilozi za istoriju kinematografije u Crnoj Gori, Novine Nikšića, 2017-2018, Podśećanje na Vitnija Vorena i Nikolu Petanovića Naiada i njihovu borbu za pravo, čast i slobodu Crne Gore – Nosili su Crnu Goru u srcu, Pobjeda, 20-22. januar 2018, Crnogorsko-bugarske kulturne i druge veze, Novine Nikšića, 2018-2019.
• Jedan od organizatora i izvršnih direktora Manifestacije Dani Vita Nikolića Nikšić 2016.
• Jedan od producenata dugometražnog dokumentarnog filma U trag zaboravu, o životu pjesnika Vita Nikolića.
• Autor scenarija za dokumentarni film o Nikoli Petanoviću Naiadu, 2016.
• Autor predavanja Pregled značajnih pojava i ličnosti u slikarstvu Srbije i Crne Gore, San Francisco, USA, 27. V 2017.
• Član savjeta pozorišnog festivala Međunarodni festival glumca, NP Nikšić, 2017. i 2018.
• Autor emisije Istjerivač mitova, TV 1 (Prva CG), 2018, 11 epizoda.
• Autor serijala Crnogorci sentom po svijetu, RTCG, 1. program, 2018-2019, 3 epizode.
• Priredio knjigu Stefan A. Perović Cuca – Orepak bića – Pjesme i napisao prateće tekstove.
• Član Crnogorskog P.E.N. Centra. Član Matice crnogorske (bio začetnik ideje o njenom osnivanju).
• Počasni član Prvog srpskog dobrotvornog društva – Srpsko – Crnogorskog literarnog i dobrotvornog društva (FSBS – SMLBS), osnovanog 1880. godine u San Francisku, Kalifornija, USA, izabran avgusta 2018.
• Dobitnik Godišnje nagrade za reportažu, Društva crnogorskih novinara,
23. januara 2019, povodom Dana novinara Crne Gore i 148 godina crnogorskog novinarstva.


IZ UVODA

Mnoga imena i pojave iz naše kulturne prošlosti prekrila je patina zaborava. Ponekad ih se śetimo povodom nekih godišnjica, bez dublje analize i određivanja mjesta u istoriji. Takav je slučaj i sa crnogorskim pjesnikom Stefanom Andrijinim Perovićem – Cucom i njegovim tragičnim udesom, ljudskim, vojno – političkim i poetskim.

Stefan A. Perović Cuca rođen je u selu Zovine (Cuce), krajem 1830. godine računajući po starom kalendaru, a po novom početkom 1831, kao sin Andrije, cuckog senatora i serdara i Marije, šćeri Toma Markova Petrovića. Njen brat je bio Petar II Petrović Njegoš. Stefan kao da je naslijedio ponešto od oba roditelja: plemensko – crnogorski agon i pjesničku nit. Nijedna sastavnica ga nije do kraja oformila; obje su mu bile sudbonosne i bolne. Školujući se pod patronatom svoga ujaka, pjesnika i vladike Rada Tomova – Njegoša, koji mu je nesumnjivo morao biti uzorom, rano je stupio na vjetrometinu javnog života u Crnoj Gori. Poslije Njegoševe smrti, na mladoga pjesnika pada mnogo obaveza. Pokazalo se da je njihova složenost nadmašivala njegove mogućnosti da ih riješi na adekvatan način. Cucin životni put bio je sastavljen od ratovanja, služenja u tuđoj vojsci (austrijskoj), ispreplijetan političkim spletkama, avanturama, zanosima. Nije bilo čudno što „crnogorski serdar i komandant voeni“ piše „filozofičeski stih“ ili deseteračku pjesmu (kao što su uobičavali viđeniji Crnogorci toga doba), ali da piše stihove posvijećene prošlim ljubavima – to
je bilo teško zamisliti. Političko je prevagnulo nad poetskim, a poetsko se ne pamti ako se sȃmo ne izbori za nezaborav…


KOMPLETAN SADRŽAJ KNJIGE MOŽETE PROČITATI
AKO KLIKNETE NA NASLOVNU STRANU
Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × 4 =