Dragana Kršenković Brković gošća na rezidencijalnom programu Writers OMI u Njujorku

 

 

 

Dragana Kršenković Brković, savremena crnogorska književnica nedavno je od direktora Writers OMI rezidencijalnog programa D.W. Gibsona dobila poziv da bude njihova gošća od 8. septembra do 5. oktobra 2017. godine. Književnicama i književnicima koji su gosti ovog programa organizatori obezbedjuju jednomesečni boravak u Ledig House u državi Njujork, gde mogu da rade na svom rukopisu, istražuju u biblioteci ili čitaju. Planirano je i predstavljanje njihovog rada američkoj publici. Tako će 23. septembra biti održano književno veče Art Omi: Writers Reading na kome će gostujuće književnice i književnici čitati odlomke iz svojih dela.

Pored toga, Program of weekly visits (Program neđeljnih pośeta) dovodi u Ledig House urednice/urednike poznatih izdavačkih kuća i časopisa i agentkinje/agente književnih agencija iz Njujorka, između kojih su Ginny Smith (Penguin Press), John Siciliano (Penguin Books), Lee Ellis (The New Yorker), Susan Schulman (Susan Schulman Literary Agency), i dr.

 

Osnivač programa Writers OMI je neprofitna organizacija OMI International Arts Center  (www.artomi.org), osnovana 1992. godine, sa śedištem na Petoj aveniji na Menhetnu. Do danas, OMI je ugostio više od 1.800 umjetnica/umjetnika iz preko 100 zemalja. Svoje rezidencijalne programe OMI vodi u Ledig House, divnom zdanju sagrađenom 1860. godine, na imanju veličine 160 ha, sred parka nazvanog The Fields Sculpture Park (Park skulptura Polja) u kome je izloženo preko 80 savremenih skulptura. U neposrednoj blizini Ledig House je Hudson, grad u kome je Marina Abramović osnovala svoj Institut Marina Abramovic (MAI).

Dragana Kršenković Brković je autorka romana Atelanska igra i Izgubljeni pečat, zbirki pripovjedaka Vatra u Aleksandriji i Gospodarska palata, zbirke jednočinki Iza nevidljivog zida, monografije Poetika prolaznosti: Organizacija vremena u „Ranim jadima“ Danila Kisa, kao i knjiga za đecu – Tajna plavog kristala, Duh Manitog jezera, Tajna jedne Tajne, Muzičar s cilindrom i cvetom na reveru i Modra planina. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti, katedra za dramaturgiju, Univerziteta umetnosti u Beogradu, i na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Bila je gostujuća književnica u rezidencijalnim programima u SAD-u (Njujork, 2014), Mađarskoj (Pečuj, 2013) i Austriji (Beč, 2011). Kao Hubert H. Humphrey stipendistkinja Vlade SAD boravila je na UC Davis i UM College Park (2005-2006). Kao OeAD stipendistkinja Vlade Austrije bila je na studijskom boravku na Karl-Franzens-Universität i Institut für Slawistik u Gracu (2008). Takođe, gostovala je na Rodosu (Međunarodni Forum umjetnica Mediterana, 2000), u Bolonji (Međunarodni sajam knjiga, 2011), Bratislavi (BIB, 2011) i dr.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven + two =