Dramski studio Prazan prostor – Izvođenja predstave Majka Zemlja


Produkcija Dramskog studija Prazan prostor – predstava “Majka Zemlja”, inspirisana životom i djelom Eme Goldman biće izvedena 24. marta u sali DODEST-a i 27. marta u Kraljevskom pozorištu Zetski dom od 20.00h.

Foto Krsto Vulović

Predstava je do sada izvođena u napuštenoj zgradi Kolektora, a gostovala je tokom 2023.godine na festivalu Korifej u kolašinu i FIAT festivalu u Podgorici. 

Majka Zemlja je izrazito sugestivna i opominjujuća predstava, značajna ne samo zbog tema kojima se bavi, već i zbog činjenice da služi kao pokazatelj da Crna Gora ima nove, svježe, talentovane rediteljske snage sa punim kreativnim potencijalnom, a njihov predstavnik je definitivno Minja Novaković.

Rediteljka predstave je Minja Novaković, dramaturgiju potpisuje Milana Matejić, kostimografkinja Mia Đurović, a autori muzike Ilija Gajević i Pavle Prelević. 

U predstavi igraju Jelena Đukić, Maja Čampar i  Jelena Laban. 

Ulaznice se mogu rezervisati putem instagram stranice Dramskog studija Prazan prostor. 

Od 1889. do 1940, ime Eme Goldman je bilo poznato širom Amerike, Rusije i Evrope.  Napravila je veliki iskorak iz privatne u javnu sferu, i to u polju radikalne politike u zemlji gdje je to bilo i ostalo za ženu izuzetak. Kao fabrička radnica, ruska emigrantkinja jevrejskog porijekla, prihvatila je borbu američkih radnika protiv kapitala, duboko potrešena montiranim sudskim procesom i izvršenom kaznom vješanja nad nevinim radnicima, emigrantima i anarhistima u Čikagu 1886. Ema, tada podstaknuta ličnim nezadovoljstvom i sopstvenim iskustvom radnice i razvedene mlade žene, odlučuje da posveti život borbi za stvaranje pravednijeg društva i, kako ona kaže, ostvarenju “lijepe ideje” . Postaje, kako je tadašnja štampa naziva, najopasnija žena svog doba.

Anarhizam, kao i svi društveni pokreti tog doba, bio je pokret u kome su dominantnu ulogu imali muškarci, mada su svi anarhisti osim Prudona zastupali pravo žena na jednakost. Ali bazični mizoginični stav patrijarhalnog društva imao je toliko dejstvo, da je tako snažna ličnost kakva je bila Ema Goldman, bila skoro potpuno zaboravljena do sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Njeni pogledi na žensko pitanje ostali su zabilježeni u pet eseja: “Ljubav i brak”, “Ljubomora, uzroci i mogući lek”, “Tragedija ženske emancipacije”, “Žensko pravo glasa”, “Prodaja žena”.

Sa razdaljine od jednog vijeka Ema poručuje, ohrabruje, daje utjehu i ženama ostavlja poruku u amanet da će biti onoliko slobodne koliko su hrabre i koliko su voljne da prepoznaju i bore se protiv mizoginije u sebi i oko sebe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 3 =