Druga međunarodna neđelja muzike Music in ME 2024 počinje danas


08.04.2024.


Međunarodna nedjelja muzike “Music in ME – Music international week”, muzički festival koji organizuje Muzička akademija, počinje danas u 20:00 sati koncertom u Multimedijalnoj sali Ministarsta kulture i medija na Cetinju.

Cetinjskoj publici večeras će se predstaviti Vladana Perović (klavir), Trio Ardor u sastavu Žana Lekić (flauta), Mladen Popović (violončelo) i Nataša Popović (klavir), kao i Tatjana Krkeljić (flauta), Nikola Mijajlović (truba) i Vladimir Domazetović (klavir), a na repertoaru će, između ostalih, biti i kompozicije Šopena, Geršvina, Rahmanjinova.

Predstojeći festival koji se održava na Cetinju do 15. aprila, predstavlja jedan od događaja kojim, pod sloganom FuturUM, Univerzitet Crne Gore obilježava 50 godina od osnivanja, a ugostiće eminentne pedagoge i profesore sa renomiranih konzervatorijuma iz Italije, Španije i Poljske.

U toku festivalske sedmice predviđeno je da se i svake večeri održavaju koncerti na kojima će nastupiti Roberto Turrin (Italija), klavir, Maciej Zagorski (Poljska), klavir, Pavel Amilcar (Španija), violin solo. U petak, 12. aprila sa početkom u 14:00 sati u prostorijama univerzitetskog kampusa na Cetinju održaće se premijerni nastup Baroknog gudačkog orchestra sastavljenog od studenata Muzičke akademije koji će izvesti program pod vođstvom prof. Pavela Amilcara. U večernjim satima istog dana slijedi koncert nekadašnjih studenata Stefana Pavićevića, klarinet i Marije Mitrović, klavir. Festival se završava 15.aprila kada će nastupiti Margarita Escarpa (Španija), gitara.

Izuzetno važan segment predstojećeg muzičkog festivala je i Proljećna škola muzike koja će mladim i talentovanim učenicima iz Crne Gore i regiona pružiti savršenu priliku da unaprijede svoje vještine i muzičke sposobnosti kroz razne radionice koje će uključivati individualne časove i časove teorije muzike. Škola je osmišljena tako da bude zabavna i zanimljiva, sa fokusom na podsticanju okruženja za saradnju, podršku, sticanje novih prijatelja, izgrađivanje trajnih odnosa sa drugim mladim kolegama koji dijele istu strast prema muzici i prepoznavanjem Muzičke akademije UCG kao izbora za dalje usavršavanje. Ove godine Proljećnu školu pohađa 57 polaznika iz Crne Gore, Srbije, Makedonije i BiH. Poseban gost-predavač ove godine je Katherine Haataja (Finska) koja će držati majstorsku radionicu solo pjevanja učenicima srednjih muzičkih škola Crne Gore. 

PROGRAM I BIOGRAFIJE UČESNIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 2 =