Drugi dan festivala RUTA grupa Triglav – Predstava “Zemlja vukova”


Predstava ,,Zemlja vukova’’, autorski projekat Tonke Mršić i Gale Nikolić u produkciji Kazališta Ulysses sa Brijuna, izvedena je sinoć, drugog dana festivala Regionalne unije teatara, RUTA GRUPA TRIGLAV.

Okrugli sto sa akterima predstave sinoć je u Velikoj Sali KIC-a počeo nešto drugačije. Naime, direktor Gradskog pozorišta i dramski pisac Stevan Koprivica, prigodnim riječima se oprostio od profesora i reditelja Dejana Mijača, koji je prije dva dana preminuo u Beogradu.

– Napustio nas je jedan od najznačajnijih jugoslovenskih pozorišnih reditelja Dejan Mijač, čovjek koji je svojim radom obilježio jugoslovenski teatar 20. vijeka sa preko 90 predstava, od Čehova, Molijera, do Dušana Kovačevića i Aleksandra Popovića, čovjek koji je imao jedan prefinjeni rukopis. Otišao je u svojoj 87. godini i ja bih volio da kažem da ga tamo čeka jedna velika podjela i predstave, ali mi svi znamo da je to metafora i da tamo ne postoje takve stvari, ali postoje velika djela i veliko pozorište koje je Dejan za života pravio – kazao je Koprivica.

Razgovor sa učesnicima je moderirala Dragana Tripković, dramaturškinja Gradskog pozorišta, a govorili su glumica Tonka Mršić i Stevan Koprivica.

– Ova predstava, u zavisnosti od scene i države gdje se igra, uvijek izaziva raličite reakcije. Na sceni u Gospiću, iako njih neposredno prozivam, predstava je dobro prihvaćena, dok je u Srbiji možda najbolje prihvaćena u Zaječaru. Lik babe je inspirisan mojom ujnom Tonkom koja živi u Podvelebitu, a othranila je svoju djecu prodajom lisičjeg krzna, Manda je prikaz tipične ličke žene, dok je Milica prvobitno trebala da predstavlja mene. Ono što smo Gala i ja  smatrale bitnim u predstavi je da damo prostor ženama, s obzirom na to da ga i dan-danas nemaju, na svim nivoima – zaključila je Mršić.

Predstava “Zemlja vukova” je izazvala pažnju gledalaca, pa je nekoliko crnogorskih pozorišnih djelatnika imalo komentare iz publike.

Dugogodišnja direktorica Gradskog pozorišta, Vanja Popović, je istakla kako bi se ovakva predstava mogla napraviti na osnovu bilo koje regije ili pokrajine zemalja bivše Jugoslavije, jer  ne vezuje samo jednu grupu ljudi, već živote i prilike u kojima živimo, dok se predsjednica Pozorišnog savjeta Gradskog pozoršta, Nina Redžepagić, zahvalila na ekspresivnoj glumi i uporedila sličnosti  sa hrvatskom ,,Zemljom Vukova’’ i crnogorskim turističkim sloganom ,,Wild beauty’’ istakavši snažno prisustvo muškog arhetipa u obije zemlje.

Festival se nastavlja večeras, izvođenjem predstave ,,Ulje crnog kima’’ u produkciji Mestnog gledališča ljubljanskog, sa početkom u 20 sati, u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović’’.

Porodični odnosi su, osim gena, osnovni gradivni elementi ljudskog karaktera. U priči o tim odnosima upoznajemo studenta Boruta i njegovu majku, preduzimljivu i vrijednu samohranu majku Moniku, koja se kune u svemoguću ljekovitu moć crnog kima. U njihov život ulazimo jedne večeri 2001. godine, kad Monika poziva u goste svoju buduću snahu Valentinu, s kojom želi da proslavi vjeridbu sa Viktorom, Valentininim bratom. Borut, prezirući majčino promiskuitetno ponašanje, jer po njegovom mišljenju prečesto mijenja partnere, odlučuje da se preseli kod bake…

Festival Regionalna unija tetara je nastala  2019. s ciljem uspostavljanja saradnji, komunikacija i razmijena ideja, umjetnika i projekata. Unija povezuje  šest teatara iz regiona, kroz  seriju revijalnih festivala najboljih produkcija učesnica u matičnim gradovima. Članice Ruta grupa Triglav festivala čine:   Beogradsko dramsko pozorište, Ullysses teatar iz Zagreba, Mestno gledališče ljubljansko, Kamerni treatar 55 iz Sarajeva, Dramski teatar Skoplje i Gradsko pozorište Podgorica.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × two =