Drugi dan festivala savremene klavirske muzike “Forte piano”Drugog dana festivala savremene klavirske muzike “Forte piano”, u srijedu, 27. februara, u koncertnoj sali Muzičke škole „Vasa Pavić“ u 13 sati biće predstavljen festival “Vikend savremenog klavira”, koji organizuje Konzervatorijum “Frederik Šopen” u Parizu pod pokroviteljstvom Opštine Pariz. O festivalu će govoriti pijanistkinja Armin Varvarian, koordinatorka festivala.

                 Festival se nastavlja na velikoj sceni KIC-a „Budo Tomović“  u nekoliko programskih cjelina: u 17 sati koncertom “Francuske posvete klasicima” na čijem programu su djela francuskih kompozitora:  Kloda Debisija, Morisa Ravela, Anri Ditijea, Artura Honegera, Fransisa Pulanka, Žerara Gaspariana, Nobuhira Okada. Na ovom koncertu nastupiće učenici muzičke škole „Vasa Pavić“, a po prvi put će im se pridružiti učenici iz drugih crnogorskih srednjih muzičkih škola: “Andre Navara iz Podgorice i “Dara Čokorilo iz Nikšića, kao i iz Konzervatorijuma “Frederik Šopen” iz Pariza. U nastavku festivala, na koncertu pod nazivom “U stilu Prokofjeva”, biće predstavljena zbirka kompozicija pod nazivom “Deset grimasa”,  savremenog francuskog kompozitora Bernara Kola, koju je napisao u stilu velikog ruskog klasika XX vijeka.

               Za kraj festivala biće upriličena promocija klavirske muzike Aleksandra Perunovića, crnogorskog kompozitora i docenta na Muzičkoj Akademiji na Cetinju,  u sali DODEST u 19 sati, nakon čega će uslijediti cjelovečernji koncert pijaniste Bojana Martinovića, koji će izvesti djela Aleksandra Perunovića, u velikoj sali KIC-a, u 20 sati.

               Organizatori festivala su Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić i KIC “Budo Tomović”, a festival je podržao Francuski institut u Crnoj Gori. Ovogodišnji festival odaje počast muzičkim klasicima na čijem se nasljeđu nadahnjuju generacije savremenih kompozitoraOtuda i tematski naslov “Omaž klasicima”.

              Program festivala sadrži nekoliko djela koja će se po prvi put izvesti u Crnoj Gori, kao i svjetske premijere kompozicija Nobuhira Okade i Aleksandra Perunovića.