Drugi koncert kineskih umjetnika na KotorArtu


Nakon koncerta pijanistkinje Đažuej Li, pijaniste Bočeng Wang i sopranistkinje Sjaotong Duan, u četvrtak 27. jula, u Crkvi sv. Duha u Kotoru, sa početkom u 21 čas, očekuje nas drugi program sa istaknutim kineskim umjetnicima, oboistom Lin Ćing i pijanistkinjom Lju Guejđing. Specijalni gost koncerta biće oboista Sendi Džiju Sju. Ulaz na koncert je besplatan.

Ovi značajni umjetnici kineskog porijekla predstaviće se publici djelima velikana klasične muzike poput Šumana, Pulanka i Mendelsona, zatim britanskim kompozitorom Polom Petersonom, ali i kineskim stvaraocima poput Đipinga i Nju Đea.

            Partneri koncerta su Ambasada Kine u Crnoj Gori, kao i inostrani partneri Shanghai International Culture Association i Shanghai Musician Association.

KotorArt ugostio preko 60 mladih kineskih umjetnika

Pored dva koncerta sa istaknutim kineskim umjetnicima, Kotor je domaćin finalu međunarodnog takmičenja 桥CIAO 2023. Takmičarske kategorije čine Duvački instrumenti (fagot i oboa) i Kamerna muzika (duo, trio, kvartet, kamerna muzika za gudače i klavir i mali bend). Takmičenje je u Kotoru okupilo preko 60 mladih umjetnika kineskog porijekla. Danas i sjutra u Crkvi sv. Duha i studiu muzičke škole u Kotoru, tokom jutarnjih i popodnevnih časova, održaće se polufinalni i finalni krug takmičenja, dok će se u petak, 28. jula, na koncertu u Crkvi sv. Duha, sa početkom u 21 čas publici predstaviti pobjednici svih kategorija na svečanom koncertu. Nešto ranije, istog dana, u prisustvu Ambasadora Narodne Republike Kine u Crnoj Gori, Nj.E. Fan Kuna, pobjednicima takmičenja biće uručene diplome. Ulaz na koncert je besplatan.

Međunarodno takmičenje  桥CIAO 2023 predstavlja prvo međunarodno muzičko takmičenje u zajedničkoj organizaciji Evrope i Kine. Muzička tema Bella ciao, jugoslovenskog filma Most (1969), postala je sve popularnija kod mladih Kineza i otuda inspiracija za naziv takmičenja. Logo takmičenja su dizajnirali Vang Cungcung i Tang Jađuen. Jedan dio je kreirao Vang, spojivši kineski znak 桥 [most] s italijanskim pozdravom CIAO. Drugi dio je uradio Tang, a sastoji se od strukture svjetski poznatog kineskog drevnog mosta i živopisnih notnih stubova.

Organizatori takmičenja Šangajski inostrani obrazovni centar za razmjenu, Beogradski kulturni centar i Festval KotorArt uz podršku mnogobrojnih koorganizatora i domaćih i inostranih partnera.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 + eleven =