Drugo veče Festivala etnološkog filma u Risnu


03.09.2022.

Sinoć je u holu OŠ ”Veljko Drobnjaković” održano drugo veče Festivala etnološkog filma – Risan 2022, u organizaciji NVO ”Medaur” Risan – Društva za njegovanje kulturne baštine Risna, a pod pokroviteljstvom Opštine Kotor.

Na programu su bila su četiri filma: SUSRET Reza Majlesiija iz Irana (2017), ZAVJET Mladena Ivanovića iz Crne Gore (2023), POSLEDNJE RABADŽIJE Novaka Knežića iz Bosne i Hercegovine (2018) i MI SMO GLASNICI Davida Fedele iz Australije (2018).

Gost Festivala je bio Mladen Ivanović, koji je u interakciji sa publikom dao svoj osvrt na produkciju filma ”Zavjet” i iznio lični doživljaj dokumentarnog i etnološkog filmskog stvaralaštva.

Za posljednji festivalski dan planirana je projekcija tri filma – CIPOVKA Jelene Vukmanović iz Srbije (2018), SAKREŠTAN Luke Klapana iz Hrvatske (2017) i RAŠČARANI BIOSKOP slovenačke režiserke Eve Pivač i režisera Matjaž Pintera iz Nepala. Nakon projekcije slijedi ceremonija zatvaranja i dodjela zahvalnica i prigodnih poklona učesnicima.

U popodnevnim časovima (18h) u ulici Gabela, dvorištu nekadašnje kuće stare risanske porodice Bjeladinovića, održaće se predavanje na temu risanskih običaja i radionica pripreme svadbenih darova – konjestra i gvantijere. Predavačica je etnološkinja Mileva Pejaković Vujošević.

Gostovanje festivala održaće se u Morinju, 4. septembra u 20 časova ispred Doma omladine kada će biti prikazana dva filma iz selekcije ovogodišnjeg izdanja efstivala, kao i film koji priča o selu u zaleđu Risna i Morinja ”Ubajka” Vladimira Perovića.

Podsjetimo, ovogodišnje revijalno izdanje festivala rađeno je po selekciji režisera Vladimira Perovića.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 + 8 =