Dubrovnik – Promocija filma ‚‚Ja, Maria Gabriela, unuka kraljice Jelene Savojske”


U organizaciji ‚‚Drustva crnogorsko hrvatskog prijateljstva dubrovacko neretvanske zupanije  iz Dubrovnika u petak 7-srpnja u kinu ‚‚Jadran‚‚ u starom jezgru grada Dubrovnika sa početkom u 21. sat bice održana promocija filma ‚‚Ja, Maria Gabriela, unuka kraljice Jelene Savojske renomiranog crnogorskog autora filmova i kompozitora Miodraga Bola Boškovića.

Ovo Boškovićevo filmsko ostvarenje je krajnje autentična priča o crnogorskoj princezi i italijanskoj kraljici Jeleni Savojskoj. Najvećim dijelom je bazirana na sjećanjima Marie Gabriele njene unuke, kćerke zadnjeg italijanskog kralja Umberta II i belgijske princeze Marie Zozel. Pored mnogo autentičnih fotografija iz porodičnog albuma Savoja, kratkih filmskih inserata, za čije je emitovanje dala saglasje, Maria Gabriela kroz sopstvenu životnu priču, prenosi gledalištu atmosferu vremena koje je provela sa svojom babom, “italijanskom majkom” kako su Jelenu Savojsku nerijetko zvali njeni podanici. Brojne istorijske činjenice, mnogi opisi izgleda kraljice  Jelene i njenih karakternih osobina, prepričavanja interesantnih detalja određenih događaja i mnogih zbivanja kroz krajnje originalna i emotivna kazivanja same akterke, kroz Boškovićev dokumentarac se oslikavaju mnogi neznani i do danas sakriveni detalji o crnogorskoj princezi i italijanskoj kraljici.

Film je realizovala ekipa u sastavu: snimatelj i tehnički konsultant Dejan Brzi Vlahović, prevodilac prof.dr Igor Lakić, tekst je čitala Ratka Pavlović, organizacija Giovanni Stanislava Rondanini, grafička idejna rješenja Branko Gazdić, a muziku, scenario i režiju potpisuje autor Miodrag Bole Bošković. U filmu se pored kompozicija “Prevalis” nalaze i segmenti dvadestominutne kompozicije “Jelena Savojska”. Trajanje filma je 50 minuta.

 ‚‚Drustvo crnogorsko hrvatskog prijateljstva dubrovacko neretvanske zupanije‚‚ sa sjedistem u Dubrovniku na čiju inicijativu je i došlo do premijere filma renomiranog  crnogorskog autora filmova i kompozitora Miodraga Bola Boškovića, osnovao je Savez Crnogoraca Hrvatske u proljeće 2010. godine . Prvi predsjednik, jedan od osnivača, a kasnije i počasni predsjednik, bio je nedavno preminuli gospodin Ratko Jovović profesor u mirovini. Na čelu ovog drustva danas se nalazi gdin Slobodan Backovic. Jedno od osnovnih pravaca djelovanja drustva je i međunarodna razmjena kulturnih projekata, programa i manifestacija radi prezentacije kulture, povijesti i prirodnih ljepota dvaju susjednih i prijateljskih naroda Hrvatske i Crne Gore.

“…Drago mi je što je gospoda iz ‚‚Drustva crnogorsko hrvatskog prijateljstva dubrovacko neretvanske zupanije‚‚ iz Dubrovnika nasla za shodno da se u njihovoj organizaciji bas ja ovog puta kao autor  jednog dokumentarnog filma predstavim dubrovackoj publici. Ovo je prvo predstavljanje  filmova ciji sam autor u Hrvatskoj. Jos prije nekoliko godina bila je prica o projekciji mojih “Muzickih razglednica Crne Gore“ publici grada Zagreba, ali zahvaljujuci neazurnosti tada odgovornih organizatora, do toga nije doslo.  Ovog puta koristim priliku da se zahvalim njegovoj ekselenciji Ambasadoru Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselku Grubisicu, predsjedniku udruzelna g.din-u Slobodanu Backovicu, krajnje blgonaklonoj i azurnoj gdji Elici Svrkoti, g.dinu Ljubu Radovicu kao i g dinu Ivanu Karadjicu – Jaru, na ukazanom povjerenju i svemu sto su uradili da dodje do ove promocije. Inace dokumentarni film “Ja Maria Gabriela unuka kraljice Jelene Savojske” je autentična priča odabranog sagovornika o Jeleni Savojskoj, o prošlim vremenima, o mnogočemu interesantnom čega danas nažalost više nema. Maria Gabriela je kao svjedok dešavanja, postala čuvar nezaborava čija kazivanja iz surove realnosti događaja kuće Savoja lagano prelaze u bajke i legende koje i danas caruju u nebeskim prostranstvima između Cetinja, Rima, Aleksandrije i Monpeljea. U ovako besudnim vremenima, u Crnoj Gori smo nažalost bezpovratno izgubili i kulturu sjećanja i obavezu poštovanja. Sjećanja na one koji su crnogorsku istoriju satkali takvom da bi se naredna pokoljenja njom mogli dičiti, a poštovanja prema istim jer za sobom nijesu ostavili neprijatnu tišinu već djela koja nikoga ne mogu i ne  smiju ostaviti ravnodušnim. Ironija sudbine je da smo mi danas zadnja generacija koja je slušala i poštovala svoje pretke, a prva koja sluša svoje potomke. Kako je Maria Gabriela nekoliko puta u filmu isticala da se osjeća četvrtinom Crnogorkom, da se njen otac osjećao pola Crnogorcem, da je od njega, ali i od svoje babe Jelene Savojske slušala prelijepe priče o Crnoj Gori, evo ja ću kao autor u ime svih onih koji istinski grle i poštuju sve druge nacije, a koji se pišu Crnogorcima, a nadasve cijene lik i djelo Jelene Savojske, posvetiti film “JA MARIA GABRIELA UNUKA KRALJICE JELENE SAVOJSKE” sjenama crnogorske princeze i italijanske kraljice Jelene Savojske. Na kraju ockujem prelijepo vece u drevnome gadu i konacan sud dubrovacke publike …” ističe Bošković.

Ulaz na premijeri Boskovicevog filma ‚‚Ja, Maria Gabriela, unuka kraljice Jelene Savojske u dubrovackom kinu “Jadran“je slobodan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ten − 4 =