„Đude“ popularizuju pjevanje „na glas“ kroz dva velika projekta


„Đude“ popularizuju pjevanje „na glas“ kroz dva velika projekta
Umreženi Kolašin, Cetinje, Kotor i Tivat


Projekat „Jačanje kapaciteta za prenošenje ženskog vokalnog nasljeđa Crne Gore – prva etapa“ koji je podrazumijevao početni nivo revitalizacije tradicionalnog (narodnog) pjevanja „u sekundama“, ponegdje poznatijeg i kao pjevanje „na glas“, uspješno je realizovan od 19. do 30. juna na Cetinju i u Kotoru. Nosilac projekta bilo je NVU CIRTIP iz Kolašina, dok su partneri bili KUD „Njegoš“ sa Cetinja i FA „Nikola Đurković“ iz Kotora. Finansiran je na konkursu Ministarstva za prosvjetu, nauku, kulturu i sport  Crne Gore za raspodjelu sredstava NVU.

Ženska pjevačka grupa “Đude” sa rukovodiocem Davorom Sedlarevićem

S obzirom na izvjesnost totalnog gubljenja ženskog, sada već arhaičnog, pjevanja sa sazvukom sekunde u Crnoj Gori, javila se objektivna potreba za pokušajem obnavljanja ovog elementa nematerijalnog nasljeđa. Članice ženske pjevačke grupe „Đude“ iz Kolašina koja je praktično poslednja formalna ženska grupa u Crnoj Gori čiji je program baziran na takvom pjevanju podijelile su svoje znanje sa polaznicama na veoma posjećenim radionicama. Predavač Davor Sedlarević istakao je da je zadovoljan odzivom i načinom na koji je stari tip pjevanja prihvaćen i ukazao na stereotipe o tom muzičkom izrazu. Riječ je o jednom od najtežih vidova pjevanja koji je u prošlosti bio dominatan u Crnoj Gori i nije u skladu sa shvatanjima zapadnoevropskog muzičkog sistema. Nažalost, ne izučava se na našim obrazovnim ustanovama i za pohvalu je odgovornost koja se javila kod „Đuda“ u smislu želje da svoje vještine pokušaju da prenesu i na druge zainteresovane. Evidentan je nedostatak adekvatnih mikrozajednica koje baštine određena znanja i vještine koje se mogu povesti pod tradicionalne.

Članice Ženske pjevačke grupe

Tokom prve etape projekta učesnice su naučile šta znače termini „glas“, „kajda“, „usijecanje“, „izgovaranje“, „spuštanje“, „praćenje“, „dodavanje“ i osnovne vokalne vježbe. Korišteni su zapisi Zlate Marjanović, Slobodana Jerkova, Miodraga Vasiljevića i Davora Sedlarevića obuhvativši tako praktično cijelu Crnu Goru. Koordinatori projekta bili su Draško Pejović i Predrag Šušić koji su istakli da će nastaviti sa implementacijom stečenog znanja u svojim ansamblima i u budućnosti. Nakon toga u Tivtu je održan koncert sa predavanjem „Đude – djevojke kao stožeri nasljeđa i mogućnost prenošenja prakse na tivatsku regiju“ gdje su se praktično mogli čuti napjevi iz cijele zemlje i visok izvođački standard koji je ova grupa postavila. Gošće koncerta bile su članice FA „Nikola Đurković“ kao primjer pozitivne prakse, a organizator je KUC „Kadena“ u sklopu projekta koji je podržala Opština Tivat  na konkursu za NVU.

Učesnici koncerta u Tivtu

Posebna zahvalnost iskazuje se Zlati Marjanović na konstruktivnim savjetima kao i studentima polaznicima Etno-kampa Kolašin na obezbjeđivanju nedostajuće literature.

ŽPG „Đude“ funkcioniše u sastavu KUD-a „Mijat Mašković“ iz Kolašina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen − eleven =