Duo Brajović – Nikčević nastupio pred punom salom Dvorca


Sinoć su, u sklopu bARS selekcije, nastupili gitaristkinja Bojana Brajović i flautista Boris Nikčević. U Dvorcu se tražila stolica više za njihov nastup, a oni najuporniji stajali su svih šezdeset minuta. Brajovićeva nije krila zadovoljstvo, pa čak i iznanađenje što je publika iskazala toliko interesovanje.

Prošlo je dvadeset pet godina od njenog prvog nastupa na Ljetopisu a za salu Dvorca vežu je, kako kaže,  najljepše uspomene jer u njoj nastupala još kao dijete u nižoj muzičkoj školi. Za većinu barskih muzičara koncertna praksa počela je upravo tu.

Ovaj, za naše prostore, nespecifičan duo koji čine gitara i flauta postoji već dvanaest godina i za njima je veliki broj koncerata u Crnoj Gori, Francuskoj, Srbiji i Sloveniji. „Recept za tako uspješnu i dugogodišnju saradnju ne postoji“, kaže Brajovićeva, „već je potrebno da se puno faktora poklopi“.

„Prosto probate da svirate i nešto se desi ili ne, razumijete se ili ne. Kakva god da je kombinacija instrumenata, da su dva ista ili više različitih, najvažnije je da su senzibiliteti različiti i da gurate jedno drugo. Borisovi i moji muzički ukusi su slični ali karakterno i energetski smo različiti i tu se dopunjujemo sjajno. Mijenjanjem repertoara trudimo se da klasičnu muziku približimo publici i poslije toliko godina i dalje nas pitaju kakav je to spoj. U svijetu je ovo jedan od običnijih kamernih sastava“, kazala je gitaristkinja.

Brajović je bila predsjednica Udruženja gitarskih izvođača i pedagoga Crne Gore „Argus“, koje je organizovalo najstariji crnogorski festival gitare „Bar Guitar fest“. Manifestacija je okupljala veliki broj učenika, studenata, izvođača i pedagoga iz Crne Gore, Srbije i zemalja okruženja, a program Festivala činili su majstorski kursevi i koncerti. Nažalost, podrška institucija kulture nije trajala dugo.

„Za tih deset godina u Bar smo doveli doajene klasične gitare, u sviračkom i pedagoškom smislu. Djeca možda nisu bila svjesna ko je Oskar Gilje ili Nikita Koškin, a nadređeni nisu to dovoljno cijenili. Bolje je staviti tačku i sačekati neka bolja vremena. Djeci i mladima koji tome streme dostupni su festivali takvog tipa u Podgorici ili regionu, ali bilo bi lijepo da je Bar u tome istrajao“, zaključila je Brajović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 + fifteen =