Duo gitara Gerardo Nuñez i Alvaro Martinete u KIC-u


Osmi međunarodni festival “Dani gitare u Podgorici“ počeće sa koncertom velikana flamenko muzike, legendarnog španskog gitariste Herarda Nunjeza koji će nastupiti u duetu sa sjajnim mladim gitaristom Alvarom Martineteom u nedjelju, 12.novembra, na velikoj sceni Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović”, od 20 sati.

Renomirani gitarski duo publici u Podgorici predstaviće se premijerno izvodeći autorske kompozicije za solo i duo gitara.

Herardo Nunjez (Gerardo Nuñez) rođen je u Jerez de la Frontera (Cádiz) 1961. godine. Sa 13 godina počeo je raditi na Flamenkološkom odsjeku svoje domovine, gdje je imao priliku nastupiti kao prva pratnja istaknutim pjevačima između 1975. i 1982. godine, među kojima su bili Tío Gregorio “el Borrico”, Terremoto de Jerez, Agujetas, La Paquera de Jerez. Preselio se u Madrid, gdje se pridružio društvu Maria Maye kao gitarista-koncertant, radeći na showu ¡Ay jondo! Godine 1988. snimio je svoj prvi album El gallo azul koji je naišao na najbolje kritike koje debitantski album može dobiti. Sa drugim albumom, Flamencos en Nueva York (1989.), Herardo je osnovao vlastitu diskografsku kuću El Gallo Azul s kojom je 1994. objavio svoj veličanstveni album Jucal. Premijerno je 1997. godine izveo Yerma (Garcia Lorca) u režiji Nurije Espert za Carmen Cortés Dance Company. Godine 1998. praizveo je Salomé na Festivalu klasičnog kazališta u Méridi.

Alvaro Martinete, gitarista iz Granade, počeo je svirati gitaru sa 6 godina. Usavršavao se kod učitelja kao što su Miguel Ochando, Manolo Sanlúcar i Gerardo Núñez. Trenutno kombinuje svoju karijeru koncertnog izvođača tako što je dio društva Gerarda Núñeza u “Guitarra Desnuda”, društva “Carmen Cortés i društva “Joaquína Cortésa”. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su: I nagrada za pratnju Tithe Contesta (2008), I nagrada Desencaja za mlade flamenco iz Andaluzije (2012), II nagrada na XIX Međunarodnom gitarističkom takmičenju u Barseloni (2015), I nagrada na ONCE bijenalu (2016), I nagrada na Međunarodnom gitarističkom takmičenju u Sevilji (2017), I nagrada VI izdanja takmičenja novih talenata Alcobendas Flamenca (2019), I nagrada “Bordón Minero” Međunarodni festival Cante de las Minas de la Unión (2021).

Ulaznice se po cijeni od 5 eura mogu kupiti na biletarnici KIC-a (9-20h), a broj za rezervaciju je 020 664 237.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve − 6 =