Duo harmonika Ilić i gosti – trostruki ugođaj u Dvorcu

Impresivnim koncertom Accordion dua Ilić, sinoć je nastavljen Muzički segment „Barskog ljetopisa“. Tijana i Miroslav Č. Ilić, briljantnim izvođenjem djela poznatih kompozitora za harmoniku (Nikolay Rizol, Gorka Hermosa, Astor Piazzolla, Milivoje Božović) oduševili su ljubitelje kamerne muzike koji su salu Dvorca kralja Nikole ispunili do posljednjeg mjesta.

Tijana i Miroslav kao duo harmonika nastupaju od 2007. godine, ostvarujući bogatu koncertnu djelatnost, a na „Ljetopisu“ prvi put nastupaju zajedno. Izražavajući zadovoljstvo koncertom u akustičnoj, pa samim tim veoma prikladnoj sali Dvorca, Tijana je oduševljena i reakcijom publike.

„Trudili smo se da repertoar bude dopadljiv, da sviramo žanrovski različite kompozicije, sve je prožeto i posebnom emocijom jer smo svirali i kompoziciju nedavno preminulog crnogorskog autora Milivoja Božovića, našeg kolege iz Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“, koji je ostavio značajan trag na našu umjetničku muziku”, kazala je Ilićeva.

Osvrćući se na harmoniku kao nimalo lagan instrument, posebno kad su u pitanju žene, Tijana naglašava „da se puno djevojčica odvaži, pa sviraju i instrumente koji uopšte nisu laki za nošenje, premda, dok se svira težina se, apsolutno, ne osjeća“.

Pored niza nastupa Accordion dua Ilić u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, izdvajaju se i oni na međunarodnim muzičkim festivalima. Dobitnici su značajnih nagrada i pobjednici na brojnim domaćim i internacionalnim takmičenjima.

Gosti večeri sinoć su bili Trio Variete Montenegro koji čine Dijana Orlandić, Petar Dobričanin i Miroslav Č. Ilić. Ovaj nestandardni sastav – flautistkinja, gitarista i harmonikaš, oduševio je publiku izvrsnom izvedbom djela Rolanda Dajensa, Ričarda Galiana, Astora Piacole i Alfreda Šnitkea.

„Na koncertima izvodimo djela klasične i variete muzike. Potrudili smo se da napravimo nešto novo, što se najprije nama sviđa, a aranžmane pišemo sami. Ideja je nastala prije tri godine pred koncert škole ’Vasa Pavić’. Okupili smo se i odlučili da napravimo aranžman samo za jednu kompoziciju, međutim, rodila se ljubav prema tom triju, sve je sjajno zvučalo, pa smo nastavili da vježbamo… Uslijedili su brojni festivali uz fenomenalne reakcije publike što nas čini srećnim“, kazao je Dobričanin naglašavajući da je privilegija svirati na „Barskom ljetopisu“ gdje su dali svoj maksimum a publika to prepoznala.

Program je završen najpoznatijom kompozicijom pisanom za harmoniku, autora Vasilija Zolotarieva. S obzirom na to da je namijenjena za trio, Tijani i Miroslavu se na sceni pridružio kolega Aleksandar Milić, za moćan i efektan kraj šeste večeri Muzičkog segmenta „Barskog ljetopisa“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × four =