Duo Pađin na Kotorart danima posvećenim Rumuniji


Crkva Sv. Duha u Kotoru, bila je mjesto  gdje su se sinoć, kotorskoj publici  predstavili brat i sestra, sopranistkinja Sara i pijanista Emo Padjin.

Publika je mogla uživati u izvodjenju rumunskih i francuskih popularnih melodija i  arija. Na kraju večeri, sa violončelistom Bogdanom  Jovanovićem,  izveli su Alvinu Malkenu,  izvorno jevrejsku pjesmu molitvu, a u verziji pjesme pisane za poznatu pjevačicu Barbaru Strejsend.   Repertoarski  dijapazon Sare Padjin  je veoma širok i raznolik –  uključuje djela dvadesetog vijeka, žanrovski raspon od operete do mjuzikla, od kabarea do savremene klasične mizike, i od  francuskih pjesama do elektropopa. Imala je vodeću ulogu u nekoliko prestižnih savremenih projekata kao što su svjetska  premijera Ćelave pjevačice, Žerara Kalvija u Nacionalnoj operi Monpeljea, svjetska premijera muzičkog teatra D. I. E.,  Mihaela Vertmilera na Trijenalu u Ruru. Ostvarena je i na polju diskografije, kao umjetnica koja je pjevala operu Žetva vatre,  Samuela Dikomana, snimljenu za Izdavačku kuću Klejvs. Uživa da organizuje resitale na kojima miješa različite muzičke stilove, dajući im savremen pristup krosover karaktera.

Emo Pađin, jedan od najvažnijih francuskih pijanista svoje generacije, počeo je da uči klavir sa sedam godina na  Strazburškom, a nastavio na Kolamskom konzervatorijumu. Godine 2001. počeo je da studira na Muzičkom  konzervatorijumu u Ženevi, a potom je u Sjedinjenim Američkim Državama učio od legendarnog pijaniste i pedagoga  Leona Flajšera. Dobitnik je više nagrada i priznanja na međunarodnim klavirskim takmičenjima, među kojima su Enesku  u Bukureštu (2005), Pemio Pianistico Pausilypon u Napolju (2006), Sulmona (2007), Klavirski konkurs Tolmeco itd.  Nastupao je u njujorškom Karnegi holu, Amsterdamskom Koncertgebauu, Betovenovoj kući u Bonu, Tonhaleu u Cirihu,  kao i na brojnim festivalima poput Festivala Radio Francuske u Monpeljeu, Šopenovog festivala u Parizu, Vikenda  Mendelsonove muzike u Vengenu itd.

To je bila druga noć Dana Rumunije, u okviru KotorArt Don Brankovih dana muzike.

Koncert  se održao u saradnji sa Ambasadom Rumunije, uveličan   prisustvom ambasadora Rumunije gospodina  Valerij Ardeleanua I njegove supruge.

Međunarodni festival KotorArt ovog ljeta  se održava u periodu od 1. jula do 14. avgusta, sa bogatim i raznovrsnim programom, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, uz podršku Evropske unije, Fonda za Zapadni Balkan, Fondacije za otvoreno društvo, brojnih ambasada u Crnoj Gori i drugih značajnih partnera i sponzora.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


6 + eleven =