Dušan Đurišić – “Mala Jelena u malom Cetinju”

 

 

NOVA KNJIGA ZA DJECU DUŠANA ĐURIŠIĆA

 

U biblioteci Carić Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade ovih dana objavljena je slikovnica Dušana Đurišića  “Mala Jelena u malom Cetinju”. U knjizi se govori o djetinjstvu pete kćeri kralja Nikole, Jeleni Petrović. Mala Jelena je živjela u očevom dvoru na Cetinuju,  u brojnoj porodici sa sestrama i braćom. Kada je napunila dvanaest godina, roditelji su je poslali na dalje školovanje u Institut Smoljni, u Petrovgradu. Poslije školovanja u Rusiji, Jelena se vratila na Cetinje, a kasnije se udala za princa Emanuela i postala italijanska kraljica. Urednik slikovnice je Vojislav Vulanović, a recenzenti Žarko L. Đurović i Milutin Đuričković. Naslovnu stranu, ilustracije uMala Jelena u malom Cetinju boji i grafičko oblikovanje uradila je Marija Popović . Štampanje slikovnice pomoglo je Ministarstvo kulture Crne Gore.

U eseju “Veoma važan i značajan poduhvat” Žarko L. Đurović, između ostalog, navodi: “Bezbrižno đetinjstvo princeze Jelene Petrović inspirisalo je Dušana Đurišića, našeg maestralnog literarnog stvaraoca za đecu, da ga kroz zabavnu priču umjetnički uobliči i približi malim čitaocima. Pokušaj velikog majstora pisane riječi u potpunosti je uspio. Pisac tadašnje Cetinje opisuje kao “malo, ali lijepo, da ga zavoliš čim ga vidiš. U srecu da ti ostane.”  Pričanje o maloj Jeleni u malom Cetinju teče spontano, skladno i lako, ton je bezbrižan, rečenice kratke i jednostavne, izraz jasan, precizan i đeci razumljiv. Za crnogorsku književnost za đecu ova slikovnica je veoma važan i značajan poduhvat s obzirom da se kod nas ovaj oblik literarnog stvaralaštva dovoljno ne njeguje”.

U recenziji “Povratak tradiciji” dr Milutin Đuričković ističe: “Vraćanje domaćim duhovnim vrijednostima, istorijskim korijenima i kulturnoj baštini oduvijek je bilo plodotvorno i inspirativno za stvaraoce različitih profila i vokacija, a posebno za one koji pišu za djecu i mlade.

Pridržavajući se dokume­n­­ta­rnih činjenica, pisac ih vješto i znalački pre­pliće sa imaginativnim, te u takvoj simboličkoj sprezi dobijaju novo značenje i um­je­tnički smisao. Đurišić je došao do originalne ideje, koju je lijepo osmislio i ostvario izuzetnim pripovje­da­čkim postupkom i stilom“.