Dušan Jabučanin – Umjetnost fantastike na djelu

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista


            Narodna biblioteka i čitaonica ”Njegoš” na Cetinju postala je večeras 24. 10. 2023. godine premala za sve zaljubljenike u književnost i fanove pisca naučne fantastike Dušana Jabučanina. Uzbudljivo veče posvećeno ovom priznatom piscu privuklo je mnogo posjetilaca koji su željeli da se bliže upoznaju sa njegovim djelima. Jabučanin, čije je pero često oživljavalo maštovite svjetove i naučnofantastične priče, očarao je publiku svojim kreativnim doprinosima svijetu književnosti. Biblioteka je postala epicentar kreativnosti i inspiracije, đe su se čula pitanja, rasprave i oduševljeni komentari o autorovim djelima. Ovo je bila izuzetna prilika da se obožavaoci i čitaoci sretnu s piscem, postavljaju pitanja i dijele svoje utiske o njegovim knjigama. Jabučaninova prisutnost donijela je dodatnu dubinu i razumijevanje njegovih djela. Ovakva događanja podsećaju nas na važnost kulture i književnosti u našem društvu i kako pisci poput Dušana Jabučanina mogu inspirisati nove generacije čitalaca. Njegovo autorsko veče u biblioteci ”Njegoš” na Cetinju ostavilo je snažan utisak na sve prisutne, a siguran smo da će se njegova djela i dalje širiti i inspirisati ljude širom ne samo Crne Gore, već i Evrope.

            Fantastika, kao žanr, nam omogućava dublje razmišljanje o granici između fantastičnog i stvarnog svijeta, omogućavajući nam da bolje razumijemo kako te dvije sfere međusobno komuniciraju. Dušan Jabučanin, poznati crnogorski pisac, ističe važnost prepoznavanja ove linije, jer to nam pomaže da cijenimo i život i umjetnost onakvima kakvi jesu. ”Fantastika nam omogućava da razlučimo između stvarnosti i maštovitih svjetova, omogućavajući nam da istinski uživamo u oba. No, važno je ne prepustiti se previše fantaziranju, jer se možemo izgubiti u snovima i zaboraviti živjeti”, podsjeća Jabučanin.

            Opisivanje onoga iz čega proizilaze opisi je izuzetno izazovno, istakao je Dušan Jabučanin. Dodao je da ima nešto duboko ukorijenjeno u crnogorskoj kulturi što nas ćera da fantaziramo. On tvrdi da žanr naučne fantastike, iako već postoji u našoj kulturi, zahtijeva izoštrenu pažnju kako bi se oblikovao. “Naučna fantastika ima moć da nas zanese i inspiriše. Kroz nju možemo doživjeti lirsku dubinu koja je nevjerovatna. Mislim da nam je potrebno nešto što će dati dublji smisao svim našim naporima, kako unutar sebe tako i u spoljnom svijetu. Treba nam nešto što će nas izdignuti iznad običnih sukoba”, naglasio je Jabučanin. Osvrćući se na crnogorsku istoriju i borbe, rekao je: ”Nije nas briga hoće li Bog pamtiti naše sukobe, hoće li to zabiljeležiti Crna Gora ili istorija. Važno nam je da nas upamte naši protivnici. Danas, dok se suočavamo s najmračnijim aspektima stvarnosti, i dalje je potrebno da fantaziramo. ”Jabučanin nas podsjeća na važnost maštovitosti i umjetnosti, naročito u vremenima kada se suočavamo s unutrašnjim i spoljnim izazovima. Ovo nas podsjeća da je kreativnost i fantazija važna za razumijevanje i suočavanje s kompleksnostima svijeta koji nas okružuje.

            Govoreći o svom romanu ”Lovac na tamu,” Dušan Jabučanin je naglasio njegov jedinstveni koncept. ”Sve ono što volim u umjetnosti, paradoksalno, često prezirem u stvarnom životu. Magija, nasilje, ratovi… Sve to na neki način pokreće duboko osjećanje u meni. ”Lovac na tamu” istražuje duše koje su oblikovane na način da ciklus rađanja i umiranja postaje jedno. U tom svijetu harmonije, ljudi žive na takav način da kada umru, ne znaju da li su se rodili ili umrli. Mislim da ovaj roman, makar u okviru crnogorske fantastike, donosi jedinstvenu perspektivu, što ga čini posebno dragocjenim, ” ispričao je Jabučanin.  Kada je riječ o odabiru tema, Jabučanin ističe da ih često ne bira sam. ”Kao i u slučaju bilo kog sanjara s osjećajem za normalno, tema često postoji kao gotova prije nego što je započnem. Na primjer, dok sam pisao roman ”Rival vječnosti,” znao sam kako će se završiti, a nisam napisao ni predgovor. To su sve aspekti nas samih koji izlaze kad dođe vrijeme, ” objasnio je Jabučanin. Dušan Jabučanin je najavio da je njegova zbirka poezije ” Vrznikova Zvijezda”  donosi novo umjetničko ostvarenje u svijet poezije. Tokom autorske večeri, Javučanin maestralno je recitovao svoje stihove, čime je publiku potpuno osvojio. Njegovi stihovi su postali most između duše autora i srca slušalaca, stvarajući duboku povezanost između umjetnika i publike. S pažljivo izabranim riječima i izražajnim tonom, Jabučanin je oživio svoju poeziju na način koji je dodirnuo svaku prisutnu osobu. Ovo autorsko veče je bila prilika da se prisutni upuste u poetično putovanje kroz njegova djela, istinski uživajući u svakom stihu. Jabučanin je ponudio nezaboravan trenutak inspiracije i refleksije, ostavljajući jake emocije u srcima publike. Dušan Jabučanin, cetinjski pisac, svojim jedinstvenim pristupom fantastici i umjetnosti, ostavlja neizbrisiv trag u crnogorskoj književnosti. Moderator večeri je bio Božidar Proročić, književnik i publicista.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 1 =