Dušan Kostić – Sutjeska

 

Поштовани млади читаоци, на страницама Монтенегрине, у рубрици ЛИТЕРАТУРА ЗА ЂЕЦУ, објављиваћемо дјелове прозе и поезије аутора који су своје стваралаштво посветили ђеци. Ми вам нудимо избор, одабрану прозу и поезију и то један њен дио. Ваше је да прочитате понуђени дио и оне књиге које вам се допадну потражите у школској или градској библиотеци и наставите читање. Наравно да су савремена средства као што је компјутер и интернет добра и пружају јако велике могућности. Кад је књига у питању право задовољство и чаролију читања доживјећете кад је будете држали у својим рукама, кад у библиотеци видите полице са књигама, кад оćетите мирис штампе, кад растете уз књигу, кад уђете у свијет књиге…

Објављивање садржаја на нашем порталу има потпуно непрофитни карактер и служе искључиво у едукативне сврхе. Забрањено је преузимање тих садржаја са нашег портала и њихово даље репродуковање у другим медијима.

 

ДУШАН КОСТИЋ (1917.-1997.)

Dusan KosticРођен је у Пећи 1917. године. Дјетињство је провео у Плаву. Гимназију је завршио у Беранама. Студирао је југословенску књижевност на Универзитету у Београду. Био је учесник народноослободилачког рата 1941-1945. Послије рата био је члан редакција: Младости, Књижевних новина, Књижевности, Савременика, Борбе и дугогодишњи сарадник Политике. Објавио је педесетак књига прозе и поезије. Живио је и радио у Херцег Новом и Београду. Био је члан Црногорске академије наука и умјетности.

За књижевни и друштвени рад добио је низ награда: АВНОЈА-а, Тринаестојулску награду, Змајеву награду и друге.

Књижевну дјелатност Костић је започео као пјесник. Пјесме је почео објављивати као четрнаестогодишњак (1931.). Објавио је неколико запажених збирки пјесама (Пјесме, Земљи вољеној, Поема о граду и љубави, Прољеће над ровом, Говор земље и Мреже). По наговору истакнутих писаца за ђецу у то вријеме Воје Царића и Ахмета Хромаџића, почео је да пише за ђецу и омладину. Већ са првом књигом која је била намијењена младим читаоцима – поема “Градић Јеленгај”, Душан Костић је постигао значајан успјех. Ова књига је написана према познатој легенди о постанку Плавског језера. Постигнути успјех са првом књигом утицао је да касније настави са писањем књига за ђецу и омладину. Написао је неколико романа: Глува Пећина, Сутјеска, Модро благо и Гора Коштанова, који су га уврстили у ред најзначајнијих писаца ове врсте литературе код нас.

Умро је у Херцег Новом 1997.године.

 

Sutjeska - naslovna 400

Impresum - 400

 

КЊИГУ МОЖЕТЕ ОТВОРИТИ АКО
КЛИКНEТЕ НА НАСЛОВНУ СТРАНУ

Sutjeska - naslovna 400

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen − six =