Dušan Stijović – PČELE – DJECA SUNCA

 

Dušan Stijović

Foto esej

Pčele – Djeca sunca

 

 

Dušan Stijović, diplomirani pravnik. Rođen je 1955. godine u Andrijevici.
Živi i radi u Beranama.
Izlagao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi.
Fotografije je objavljivao u više jugoslovenskih časopisa.
Koautor je, sa Šćepanom Vukovićem, knjige “Varoš i zvijezde”.

 

Pčele – Djeca sunca

Čitav život pčela podređen je neodvojivo od sunca koje otvara cvjetove i služi im kao orijentir. Zbog te veze mnogi pčele nazivaju djetetom sunca.

Pčelarstvo nije samo ekonomsko zanimanje. Pčele su nezamjenljive u oprašivanju cvijetnica. Za pčelare bavljenje pčelarstvom nije samo ekonomski isplativo zanimanje već inteligentna razonoda koja ga izdiže iznad stresne svakodnevice, utiče na psihologiju pčelara i čine ga smirenijim da postaje blage naravi, da ne uvrijede nikoga pa su, uglavnom, dobre naravi.

Pčele su prirodna misterija.

Poznati ruski ljekar – pčelar Naum Petrović Jojriš nazvao je pčele letećim farmaceutima. Njeni  proizvodi su svojevrsni ljekovi koje nije moguće industrijski proizvesti – med, vosak, polen, mliječ, propolis, pčelinji otrov…

U narodu se kaže: „Pčele su čiste“. Istraživači su ustanovili da dok rade napolju i dok su u dodiru sa raznim bakterijama, pčele ništa zarazno ne unesu sa sobom u košnicu. Ostala je tajna na koji način pčele sebe sterilišu.

Remek djelo korišćenja prostora u košnici su šestougaone ćelije saća.  Oni koji se bave geometrijom znaju da ima samo tri vrste figura čija se površina može bez ostatka podijeliti na manje slične površine, pravilnog oblika i jednake veličine.

Misterija za misterijom…

Nema još uvjerljivih objašnjenja zašto je šivot pčela ograničen na oko 45 dana, a onih koje se legu krajem jula, u avgustu, septembru i oktobru, život traje sedam do osam mjeseci.

U pčelinjem roju pčela – jedinka ne znači ništa, jer odvojena od zajednice, i pod najpovoljnijim uslovima za život, ona će umrijeti od samoće.

U prirodi su pčele najdostojanstvenije biće- od čovjeka ništa ne očekuju, nije se dala pripitomiti niti se umiljavala.