Dušan Žugić dobitnik nagrade „Da je vječna Crna Gora – Milorad Mido Vujošević“

 

Krstas

 
 

Svečana akademija Udruženja Crnogoraca Srbije „Krstaš“, povodom dodjele godišnje nagrade „Da je vječna Crna Gora – Milorad Mido Vujošević“, održana je u četvrtak 23. oktobra u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu.

Plaketu i unikatnu zlatnu značku Krstaš, koja se dodjeljuje za izuzetan doprinos u očuvanju nacionalnog identiteta crnogorske zajednice u Srbiji i nosi ime jednog od osnivača Krstaša, laureatu Dušanu Žugiću uručio je Ljubomir Perović kopredsjednik udruženja.

 

Godisnja nagrada Krstas 2014 - 1

Godisnja nagrada Krstas 2014 - 3

 

U obrazloženju odluke navedeno je da je priznanje dobio čovjek koji je plamen ljubavi i odanosti prema Crnoj Gori prenio na jug Srbije, među potomke crnogorskih iseljenika naseljenih krajem 19 vijeka u Topličkom okrugu. Osnivač je prvih crnogorskih organizacija na jugu Srbije, opštinskog odbora Crnogorske partije u Prokuplju 2008 godine i udruženja Zajednice Crnogoraca Prokuplja, organizatora 2012 godine centralne manifestacije proslave Dana nezavisnosti Crne Gore u Srbiji.

Zahvalivši se na nagradi Dušan Žugić je istakao da je doživljava kao priznanje ne samo sebi već svim ljudima iz Prokuplja koji su zaslužni da je danas ponosno biti Crnogorac u Topličkom kraju.

 

Godisnja nagrada Krstas 2014 - Dusan Zugic

 

Na akademiji je pročitan telegram bratstva Vujoševića iz Crne Gore u kojem se navodi: „U ovoj i u svim narednim prigodama Udruženju “Krstaš” izražavamo beskrajnu zahvalnost, nove uspjehe u Vašoj časnoj misiji i čestitke dobitniku nagrade “Da je vječna Crna Gora – Milorad Mido Vujošević”. I neka bude vječna Crna Gora! Kako ona u njenim državnim granicama, tako i ona u srcu i najdubljim emocijama Crnogoraca izvan njenih granica.”

U kulturno umjetničkom programu nastupili su recitatori i hor Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva „Princeza Ksenija“ iz Lovćenca.

 

Godisnja nagrada Krstas 2014 - 4

Godisnja nagrada Krstas 2014 - 5

Godisnja nagrada Krstas 2014 - 6

Godisnja nagrada Krstas 2014 - 7

Godisnja nagrada Krstas 2014 - 9

Godisnja nagrada Krstas 2014 - 8

Press služba „Krstaš“
24.10. 2014.