Dušica Labović – Lucia dela Butua

 

ArtPress Budva - logo

U izdanju NIP ART-PRESS iz Budve, iz štampe je izašla drama “LUCIA dela BUTUA”, budvanske knjižvnice Dušice Labović, koja od 2008. godine, živi i stvara u Moskvi. Knjiga je štampana u tiražu od 500 primjeraka u biblioteci HIT, a štampana je u štanpariji “IVP” na Cetinju, saopštio je u ime budvanskog ART-PRESS-a, direkor ove izdavačke kuće, novinar i publicista Ranko Pavićević, naglašavajući, da je Dušica Labović, do sada objavila i dva zanimljiva romana, ENSSO I TAJNA JEDNOG MOSTA, koji su izazvali pažnju čitalaca i stručne javnosti.
Riječ je o zanimljivom dramskom tekstu, u čijem centru je zanimljiva ljubavna priča iz Budve iz perioda srednjeg vijeka, kazao je u ime izdavača, Ranko Pavićević.

Dusica LabovicU kompozicionom postupku Dušica Labović se ne pridržava narativno-izlagačke hronologije. Ona više slijedi to mnogoznačno zračenje pojedinačnih ljudskih znakova i sudbina – u toj sponi izmedju svetova, kultura, istorija, vjera, obilježja, fenomena, čudesa i neuroza. Tako se uz pjesničke navode i citate, Dusica Labovic - Lucia della Butua - naslovnatoj duhovnoj armatu, brojnim značenjima pridodaje i leksički obina čulna “okolina”, snažna i mirisna kao so, jod, lijander ili morski žubor, kazao je pored ostalog, u uvodu knjige, književnik Zoran Bognar iz Beograda.

Ispunjena tipičnim, tačnim i veoma inspirativnim likovima, tragediija Dušice Labović, nosi odličan zaplet. I taman, kada se učini prepoznatljivim – on nas zavara i skrene svoj tok….. Lucia dela Butua, nalik njegoševskoj poetici, sa takvim odabirom riječi, misli i finesa, govora i rime, dijaloga koji je sočan i savremen, spada u veliku klasičnu literaturu, sa jakom i aktuelnom metaforom, na političko nacionalnu odgovornost i epskim elementima, na koje bi bio ponosan, svaki stanovnik grada Budve, kazala je pored ostalog u predgovoru knjige, beogradska glumica Suzana Petričević.

Promocija drame Lucia dela Butua, autorke Dušice Labović, biće uskoro promovisana u Budvi, saopšteno je iz budvanskog ART-PRESS-a.