Duvački i Gudački ansambli Crnogorskog simfonijskog orkestra na Barskom ljetopisu


Duvački i Gudački ansambli Crnogorskog simfonijskog orkestra nastupiće u Baru, na 33. Barskom ljetopisu, u nedjelju, 27. septembra, sa početkom u 20 časova na platou ispred Dvorca kralja Nikole.

Dvije kompozicije će izvesti Duvački ansambli CSO-a i to: „Uvertiru“ iz operete „Slijepi miš“ Johana Štrausa II i “Američku svitu broj 1” Enrikea Krespa. “Uvertira” se, od premijere operete (5.4.1874. godine) do danas, pozicionirala kao jedna od najpopularnijih ikada napisanih, a u aranžmanu Andreasa N. Tarkmana pred barskom publikom će je izvesti devet duvačkih instrumenata sa kontrabasom.

U drugoj kompoziciji, “Američkoj sviti” iz 1977. savremenog urugvajskog kompozitora i tromboniste Krespa, predstaviće se limeni duvački kvintet, “ilustrujući” kroz pet stavova različite stilove američke muzike.

Nakon ovih djela, Gudački ansambl Crnogorskog simfonijskog orkestra će tumačiti „Četiri godišnja doba u Buenos Ajresu“ čuvenog argentinskog kompozitora Astora Pjacole, u aranžmanu Leonida Desjatnikova, za solo violinu i gudački ansambl (iz 1998. godine). 

Solističku dionicu će interpretirati violinistkinja Mirka Šćepanović, umjetnička direktorica Muzičkog centra Crne Gore. Posebnu zanimljivost u izvođenju ovog djela predstavlja umjetničko-edukativni pristup zahvaljujući kojem će publika biti u prilici da se upozna sa načinima primjene citatnosti najpoznatijih melodija iz Vivaldijevih “Godišnjih doba”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 + two =