Dvije predstave i promocija osmog dana FIAT PARABOLE 2023

14.09.2023.

Sinoć je publika FIAT PARABOLE 2023 u Kic-u Budo Tomović imala priliku da pogleda predstavu iz Slovenije “Prekrižena, posveta ljubavi” u režiji i izvođenju Mirjane Medojević, a zatim predstavu “Safra” u izvođenju Milice Šćepanović i Marije Labudović. U dvorištu Kuslevove kuće održana je promocija knjige “Bluz dva prijatelja u 54 tjedna”, autora Boža Koprivice i Miodraga Raičevića. Na promociji su govorili: Božo Koprivica, Marina Filipović, Balša Brković, Ana Vujošević i Julija Milačić Petrović Njegoš. Publika je takođe imali priliku da posjeti i Market kreativnih industrija, koji čine: Atelje propuh (Mija Pejović), Keramički studio “Šimmpo” (Bogdan Darmanović), Hercegnovski strip festival (Nikola Ćurčin, Jovan Subotić i Nebojša Mandić), Modni brend “Jubav” (Ema Alihodžić), i Bura.Bonaca (Jelena Čejović-Vukčević). Sedmi dan je završen uz muziku DJ Todora.

Osmog dana festivala FIAT PARABOLA 2023, u petak 15. septembra, u Kic-u Budo Tomović u 18.30 časova biće izvedena predstava iz Bugarske “LJEPOTICA U MALOM GRADU (Ljepotica iz Lineja)” u režiji Nika Goršića i produkciji Dramskog i lutkarskog pozorišta – Vraca.

Da li živite u malom gradu? Da li ste jedna od ljepotica malog grada? Da li vam se sviđa i Marija, koja brine o svojoj nepokretnoj majci i čeka svog Ivu, koji je otišao da radi u Engleskoj? Ili si kao Rado, koji najviše voli da gleda televiziju i svojim ludostima mijenja život u malom gradu? Da li želite da vidite odlične glumce Vracanskog teatra u novim ulogama: Rumjanu Merdžansku, Kameliju Liškovsku, Kalina Kostadinova i Teodora Sofronijeva. Želite da vidite nagrađivani i teatralno izveden tekst, igran širom svijeta? Dođite da otkrijemo zajedno!

Iste večeri u Crnogorskom narodnom pozorištu na Sceni Studio u 20 časova, Marija Đurić i Pavle Bogojević će izvesti “MALE BRAČNE ZLOČINE” po tekst E.E. Šmita.

“Ester Perel kaže da se parovi sukobe uvijek iz tri razloga – 1) oko moći i kontrole, 2) za brigu i bliskost i 3) za poštovanje i priznanje. Zašto je onda tako teško locirati problem i riješiti ga? Zašto se u ljubavi najčešće služimo onim iskonskim u nama, prepuštajući se životinjskim nagonima? Zašto ne dozvoljavamo sebi da izgovorimo ono šta nam zaista smeta? I moramo li u ljubavi ići uvijek do kraja – na sve ili ništa?

Ovo je predstava za veliku djecu u braku. I za sve one kojima je teško da kažu “volim te”.

Veče nastavljamo u dvorištu Kuslevove kuće u 22 časa, uz promociju FIAT MONOGRAFIJE.

Ranko Vuković je kazao da “U vrijeme održavanja FIAT-a Podgorica je bio drugačiji grad, a Dom omladine svijetla tačka u jednom turobnom vremenu koje nije uspijevalo da se pronađe i konstituiše u nešto što miriše na slobodu. Otkrivaju se novi mladi misleći ljudi, čitav grad postaje pozornica. Posebna priča je publika na FIAT-u. Sve ono što je imalo jedan evropski senzibilitet iz njene najbolje tradicije bilo je na FIAT-u. Tih dana se nije spavalo kući. Svoje kuće zamijenili su Domom omladine i svim onim prostorima gdje su se održavali programi FIAT-a.”

Na promociji će govoriti: Petar Milatović, Danilo Milatović, Niko Goršić, Branko Baletić, Ana Matić, Duško Miljanić i Ana Vukotić.

Druženje završavamo uz muziku koju za nas bira FM Mirda a naziv događaja je “LJUBO ĐURKOVIĆ: DOBRO SAM”.

Podsjećamo da je ulaz za sve programe FIAT PARABOLA 2023 je besplatan.

Pokrovitelji festivala su Glavni grad Podgorica i Ministarstvo kulture i medija. Partneri FIAT-a su: Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, JU KIC “Budo Tomović”, Francuski institut Crne Gore, Crnogorsko narodno pozorište, Crnogorska kinoteka, Kraljevsko pozorište Zetski dom, Mas trade, Arhimed, Cedis, Deponija Podgorica, Aero- klub “Špiro Mugoša” i Airways Aviation.

Donatori festivala: Nikšićko pivo, Jameson, Suza, Rada, Mola, Milmedica, Metropolis, Bojatours, Vinarija Sinjac.

Medijski sponzori: RTCG, VIjesti, Prva, Pobjeda, Dan, Portal Analitika, Standard, Pozornica.me, Portal Montenegrina, CDM, FOS media, Tv7, Studentski radio KRŠ, Culture corner i Portal Kombinat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 − four =