Dvije predstave i promocija sedmog dana FIAT PARABOLE 2023

Sinoć je publika FIAT PARABOLE 2023 u Crnogorskom narodnom pozorištu imala priliku da pogleda predstavu “Krik” Baletske trupe Ballo, a zatim predstavu iz Hrvatske “Pobuna sold out/ljubavnice” u režiji Senke Bulić i sjajnom izvođenju Beti Lučić u Velikoj Sali Kic-a Budo Tomović. Program je nastavljen u dvorištu Kuslevove kuće gdje je bila projekcija filma “Maja” koji je režirala Marijana Janković (Danska). Peti dan je završen uz muziku DJ Todora.

Sedmog dana festivala FIAT PARABOLA 2023, u četvrtak 14. septembra, u Crnogorskom narodno pozorištu na Velikoj sceni u 19 časova biće izvedena predstava iz Litvanije “ZA BOLJI SVIJET” u režiji Artŭrasa Areima.

Predstava Rolanda Šimelpfeninga „Za bolji svijet“ i radnja predstave fokusiraju se na beskrajni rat u džungli. Uzroci rata su neshvatljivi, a učesnici rata ne znaju za šta se bore: to je distopijska stagnacija, gdje sve više nedostaje vazduha i čiste vode, a akteri doživljavaju psihičku, identitetsku kriza. Glavna tema komada je kriza ljudskog identiteta u kontekstu vojnih sukoba i ekoloških problema. Prema Australijskom međunarodnom institutu za ekonomiju i mir, samo 11 zemalja u svijetu trenutno nije uključeno ni u kakav politički sukob, uprkos činjenici da se ovaj vijek opisuje kao jedan od najmirnijih u istoriji čovječanstva. Uprkos globalnoj šteti izazvanoj ratnim dejstvima, neophodnost rata se društvu predstavlja na prefinjen, prikriven način, i pronalaze se različiti razlozi koji to opravdavaju: ratovi se predstavljaju kao neizbježan čin samoodbrane, kao želja za očuvanjem teritorije. U ovom komadu reditelj A. Areima razvija ideju da čovjek treba da traži dubok odnos sa prirodom, da je posmatra ne iz perspektive uništenja, već iz perspektive očuvanja, da sebe doživljava kao njen dio, a ne kao vlasnika određene teritorije.

Predstava iz Mađarske “IZMEĐU” u produkciji Living pictures pozorišta i režiji Zsofie Berczi, počinje u 21.30 časova u Velikoj Sali Kic-a Budo Tomović.

The Living Picture Theatre (iliti Pozorište živih slika) namjerava da nevidljivi svijet učini dohvatljivim i iskustvenijim u svojim predstavama zasnovanim na opažanju, filozofiji i samosvijesti. Ovog puta pratimo put duše u onostranom prostoru između smrti i rođenja inspirisan knjigom „Putovanje duša“.

Veče nastavljamo u dvorištu Kuslevove kuće u 22 časa, uz program predstavljanja analize pod nazivom “CLEAR THE AIR: DEKONSTRUKCIJA GLAMURIZACIJE KRIMINALA U POPULARNOJ MUZICI”. Ovaj projekat je realizovao NVO Juventas, a finansiran je od strane OSCE-a, Vlade Republike Italije i Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Druženje završavamo uz muziku koju za nas bira DJ RADIO.GLAVA.

Ulaz za sve programe FIAT PARABOLA 2023 je besplatan.

Pokrovitelji festivala su Glavni grad Podgorica i Ministarstvo kulture i medija. Partneri FIAT-a su: Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, JU KIC “Budo Tomović”, Francuski institut Crne Gore, Crnogorsko narodno pozorište, Crnogorska kinoteka, Kraljevsko pozorište Zetski dom, Mas trade, Arhimed, Cedis, Deponija Podgorica, Aero- klub “Špiro Mugoša” i Airways Aviation.

Donatori festivala: Nikšićko pivo, Jameson, Suza, Rada, Mola, Milmedica, Metropolis, Bojatours, Vinarija Sinjac. Medijski sponzori: RTCG, VIjesti, Prva, Pobjeda, Dan, Portal Analitika, Standard, Pozornica.me, Portal Montenegrina, CDM, FOS media, Tv7, Studentski radio KRŠ, Culture corner i Portal Kombinat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 + six =