Dvije zanimljive književne večeri u dvorištu Galerije „Risto Stijović“


U okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, u poneđeljak i utorak biće priređene dvije promocije knjiga: 10. jula, u 21 čas, u dvorištu Galerije “Risto Stijović”, knjiga Jasne Jovićević “Dobro jutro, džezerke”, dok će 11. jula, u istom terminu, takođe u dvorištu Galerije Risto Stijović, biti promovisana monografija „Projekat očuvanja pomorske arheologije Crne Gore – Rekognosciranje kopnenog i podvodnog predjela Bara, Crna Gora“.

U poneđeljak, 10. jula, biće promovisana knjiga Jasne Jovićević “Dobro jutro, džezerke”.

U prvom dijelu večeri, autorka će kroz studiju slučaja – umjetničko istraživanje u muzici, analizu grupnih intervjua regionalnih muzičarki, muziciranje i prepričavanje svog iskustva kroz storiteling pokazati da se kreiranje i čitanje rodnog identiteta u džezu dešava usljed specifičnih žanrovskih konstrukcija, stereotipizacije, ali će se osvrnuti i na strategije kojima se džezerke služe da osvoje i zadrže svoj položaj kao ravnopravne i prihvaćene akterke unutar muzičke i društvene prakse džeza. U drugom dijelu performansa, Jovićevićeva će prirediti kraći solo koncert.

Dr Jasna Jovićević je saksofonistkinja i kompozitorka, istraživačica u umjetnosti. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji „Franc List“ u Budimpešti na smjeru džez saksofon, magistrirala muzičku kompoziciju na York Univerzitetu u Torontu i stekla naučni doktorat na smjeru transdisciplinarnih studija savremene umjetnosti na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu. Bavi se istraživačkim i umjetničkim radom u polju savremene i džez muzike s akcentom na rodnost i interaktivne strategije improvizacije u džezu. Dobitnica je međunarodnih nagrada za izvođenje i kompoziciju, kao i za stvaralački rad u domenu umjetničkog istraživanja. Nastupala je širom Evrope i Sjeverne Amerike, kao kompozitorka, solistkinja ili članica orkestara. Izdala je 6 autorskih albuma, pokrenula je i vodila ženski regionalni big bend New Spark Jazz Orchestra i objavila više značajnih naučnih radova. Predavačica je na Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače i trenere u Subotici, trenerica je joge i vodi edukativne i umjetničke projekte u Udruženju „Artrust“, Subotica. Česta je gošća crnogorske džez scene.

Monografija „Projekat očuvanja pomorske arheologije Crne Gore – Rekognosciranje kopnenog i podvodnog predjela Bara, Crna Gora“, biće promovisana u utorak, 11. jula.

Vrijedna knjiga publikovana je prošle godine u izdanju Društva za izučavanje starina MNEMOSINA, a njeni priređivači i urednici su dr Lucy Blue s Univerziteta u Sautemptonu, dr Athena Trakadas iz Nacionalnog muzeja Danske i dr Petra Zdravković iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore.

Nastala je kao rezultat saradnje i multidisciplinarnih istraživanja između Kulturnog centra u Baru i Univerziteta Sautempton iz Velike Britanije. Prvo je ostvarenje koje se na ovim prostorima bavi sistematskim podvodno-arheološkim istraživanjima podmorja Bara, s glavnim fokusom na uvale Bigovica i Maljevik. Rezultati tih istraživanja omogućili su bolje razumijevanje uloge Crnogorskog primorja u dešavanjima širom Mediterana u prošlosti.

O vrijednom djelu na promociji će govoriti urednice izdanja dr Athena Trakadas i dr Petra Zdravković, kao i Dragan Radović, predsjednik Društva za izučavanje starina MNEMOSINA.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen − seven =