Dvodnevni edukativni program – „Od zapuštenih prostora do urbanih galerija: Umjetnost Street Art-a u Podgorici“


Sekretarijat za kulturu i sport, u saradnji s Kancelarijom za mlade, Glavnog grada Podgorica, organizuje dvodnevni edukativni program na temu “Od zapuštenih prostora do urbanih galerija: Umjetnost Street Art-a u Podgorici”.

Kao što svi enterijeru nastojimo utisnuti lični pečat, tako i eksterijeru, u ovom slučaju gradu, poželjno je podariti prepoznatljivost i specifičan imidž kroz razne oblike ulične umjetnosti – murale, grafite, mozaike, naljepnice, video projekcije, šablonske grafite, ulične instalacije i dr. u kojima se čitaju duh sredine, emancipacija društva, progresivne ideje i vizuelna kreativnost. 

Uprava Glavnog grada, prepoznajući značaj takve umjetnosti kroz težnju da Podgoricu pretvori u moderan evropski grad, inicirala je, u prethodnom periodu, saradnju s lokalnim umjetnicima na nekoliko projekata. Novi izgled dobilo je nekoliko mostova i prostora: Moskovski most, Most žrtava 5. maja, obala rijeke Ribnice kod knjižare “Karver”, Ulica V Proleterske brigade, pješački most “Gazela”; oslikan je i amfiteatar u neposrednoj blizini Trga Božane Vučinić, kao i ormarići za elektro-instalacije u Bokeškoj ulici, i u blizini Trga Argentina. Na taj način unaprijeđena je saradnja s lokalnom zajednicom, podstaknut razvoj savremenog stvaralaštva u vizuelnim umjetnostima, čime se doprinosi promociji koncepta ulične umjetnosti i umjetnosti u javnim prostorima. 

Edukativni program “Od zapuštenih prostora do urbanih galerija: Umjetnost Street Art-a u Podgorici” biće realizovan 9. i 10. februara, od 19 do 21.30h, u Objektu Banja (Kafe bar “Itaka” ex “Karver”).

Tokom prvog dana radionica posjetioci će moći da se, kroz predavanje Damira Murseljevića “Street Art (r)Evolution: Umjetnost (u)Lice”, bliže upoznaju s počecima ulične umjetnosti u svijetu, a nakon toga pogledaju dokumentarni film “The Deepest Depths of the Burrow” reditelja Kristijana Fišera, u kom su prikazani kontrasti između urbane umjetnosti i grafita iz različitih uglova.

Narednog dana,  u četvrtak, 10. februara, kroz razgovor s crnogorskim umjetnicima Mišom Joskićem, Stefanom Bulatovićem, Hajdanom Kostić, i umjetnicama iz Tima Künstler, prvenstveno mladi, ali i šira javnost, upoznaće se s njihovim radom, iskustvima i planovima na polju street art-a, ali i otvoriti neka važna pitanja poput onih šta danas karakteriše uličnu umjetnost u Podgorici, te kakve su persperktive za unapređivanje i razvoj te oblasti.

Cilj programa je da se ta vrsta umjetnosti zaštiti i sačuva kao dio kulturnog imidža i nasljeđa Glavnog grada.

Ulaz na programe je besplatan, a svi posjetioci moraju posjedovati jedan od četiri dokaza iz nacionalne COVID potvrde.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


14 − 1 =