Dvorac Petrovića – Izložba iz Fonda CSUCG – umjetnost Kipra

U Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića od 9. jula 2020. godine se može pogledati izložba kiparske umjetnosti.

Kustoskinja izložbe, Marina Čelebić, je između ostalog o samoj izložbi zapisala:

“Galerija umjetnosti nesvrstanih zemalja, čiji je nasljednik Centar savremene umjetnosti Crne Gore, je od Vlade  i umjetnika Kipra dobila na poklon 38 umjetničkih djela. Od Vlade Kipra je dobila na poklon antički krčag iz perioda 725-600 godina prije n.e. kojim je predstavljena umjetnost arhajskog perioda. Krčag je oskilan čisto geometrijskim motivima.

Umjetnik Hambis Tsangaris (1947) je odrastao u doba političkih previranja, te je jedan od svjedoka burnih događaja koji su zauvijek promijenili društveni pejzaž ostrva. Galeriji je  poklonio je 28 linoreza, čiji su motivi pejzaži, mrtva priroda, erotka, a neki upravo nose i ratne teme npr. protesti, zatvorenici, izbjeglice, okupirane kuće… koji predstavljaju surovost i gorčinu jedne apsurdne dijaspore.

George Lanitisu  ( 1936-2005) je Kipar vječita, gorka inspiracija.

Gorka jer Lanitis dijeli sudbinu većine svojih sunarodnika koji su raseljena lica i izbjeglice u sopstvenoj zemlji. Lanitisu rođenom u gradiću Famagusta, nikad nakon invazije nije bilo dopušteno ni da kroči nogom na zemlju svoje mladosti. Zato je taj prostor njegova trajna inspiracija, to osjećanje raseljenog lica i čovjeka bez domovine.

             Treći umjetnik na izložbi je Andy Bargilly (1947), takođe je kreativno inspirisan šezdesetim godinama. Na izložbi je zastupljen sa dva rada, Vrata i prozor i Otvorena vrata. Bavi se scenografijom, scenskim dizajnom.“

Zbog epidemiološke situacije, zvaničnog otvaranja izložbe neće biti.

Izložba se može pogledati do 01. septembra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 + two =