Dvorac Petrovića – Razgovor sa umjetnikom: Dragan Karadžić


U utorak 26. januara 2020. godine, u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u 18 sati istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević će razgovorati sa umjetnikom Draganom Karadžićem o njegovoj izložbi “Skrovite poruke” u Dvorcu Petrovića.

Shodno epidemiološkim mjerama i zabrani okupljanja, razgovoru će prisustvovati novinari, dok će ga zainteresovana publika pratiti uživo putem zvanične Instagram stranice Centra savremene umjetnosti Crne Gore ( @centar_savremene_umjetnosti_cg ). Snimak razgovora će biti dostupan i na YouTube stranici Centra.

Dragan Karadžič je rođen 1950. godine u Petnjici kod Šavnika. Diplomirao je u Nikšiću na Pedagoškoj akademiji likovni smjer 1974. godine. Fakultet likovnih umjetnosti završio je u Beogradu 1980, slikarski odsjek. Na istom fakultetu je i magistrirao 1980. godine. Kao i mnogi njegovi prethodnici sa ovih prostora, naši umjetnički velikani, zaputio se u grad svjetlosti, Pariz, gdje je kao stipendista Francuske završio specijalizaciju na Akademiji des Beaux Arts. Na studijskim boravcima bio je u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Holandiji, Španiji, Grčkoj i SAD-u. Kao konzervator fresaka radio je na obnovi u Staroj Pavlici, Karanu i Arilju od 1977. do 1981. godine.

Dragan Karadžić se ostvario kao umjetnik u cjelosti i potpunosti. Ne samo stvarajući svoja djela koja danas krase mnoge muzeje, galerije i privatne kolekcije kako u zemlji tako i u inostranstvu, i ne samo kao priznati stvaraoc i dobitnik 23 nagrade među kojima su i one najprestižnije – Trinaestojulska nagrada, nagrada “Milunović Stijović Lubarda” i povelja istaknutim kulturnim stvaraocima. Dragan Karadžić svoje znanje i vještine prenosi generacijama novih slikara.

Prvo kao predavač na Filozofskom fakultetu u Nikšiću na odsjeku za likovno vaspitanje, a potom i na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Pored uloge profesora obavljao je i funkcije prodekana i dekana u periodu od 1990. do 1996. godine. Karadžić je i redovan član Crnogorske akademije nauke i umjetnosti i član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore u okviru koje je vršio funkciju sekretara u periodu od 1983. do 1987. godine.

Dragan Karadžić je jedan od najplodnijih crnogorskih slikara. To dokazuje njegov kontinuirani rad koji se može ogledati u preko 50 samostalnih izložbi i više od 400 kolektivnih izložbi u svim bivšim republikama SFRJ. Njegove radove vidjela je i publika Pariza, Beča, Brisela, Šudgarta, Osla, Nikozije, Malte, Kaira, Tokija, Rima, Moskve, Vašingtona, Odese, Kelna, Insbruka.

Izložba Dragana Karadžića “Skrovite poruke” se može pogledati u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića do petka, 29. januara 2021. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen − 12 =