“Ekselencije” 26.februara u KIC-u “Zeta”


Nova teatarska produkcija Kulturno – informativnog centra ,,Budo Tomović”  predstava “Ekselencije” biće odigrana u subotu,  26. februara u sali KIC-a “Zeta” u Golubovcima, sa početkom u 19h.

              Komad po tekstu i u režiji Obrada Nenezića izazvao je odlične reakcije publike nakon premijere i repriznog izvođenja krajem januara, a potom i u okviru manifestacije MAKADO, gdje je ova predstava zvanično  otvorila  ovogodišnju sedmu manifestaciju kamernih dramskih ostvarenja

             Duhovita duodrama u kojoj glavne uloge tumače Žaklina Oštir (nagrada za najbolju glumicu VII MAKADO-a) i Jovan Dabović, donosi priču o izgubljenim identitetima i potragom za njima, gdje niko ne tjera junake da izgube svoj identitet, osim njihovih nesuvislih ambicija i apetita za uspjehom, koji im se čini na dohvat ruke…  Ali, kad neplivač skoči u more za bisernom školjkom, ili u rijeku za grumenom zlata, to blago ga neće naučiti da pliva i da spasi svoju ludu glavu. Upravo u tom vakuumu, toj borbi za goli život, nalazi se duhovitost ovog komada, koji nije pristojno nazvati komedijom, jer se, između ostalog, dominantno bavi i bijelom kugom.

             “Ekselencije” pripadaju savremenom dramskom pozorištu, po svim svojim elementima, ali je težnja reditelja Nenezića bila i da rediteljskim postupkom uradi dekonstrukciju likova, pa i dramaturgije. Gledalac ima mogućnost da u stvari gleda predstavu u predstavi. Glumački duo Žaklina Oštir i Jovan Dabović će na momente igrati sami sebe, kao i ostali saradnici.

              ,,U dramaturškom smislu možemo reći da su “Ekselencije” motivisane nekim djelima velikih majstora komedije, a opet svoje su i prepoznatljive, jer likovi muče i žive svoju muku na evropskom kontinentu početkom trećeg milenijuma, kad napredno čovječanstvo turistički putuje u svemir, a mi i okruženje kroz vakume vremena u Srednji vijek. Taj apsurd jeste duhovit, ali ga je nepristojno, kao i bijelu kugu, svrstati u komediju, ali je svakako dobrodošao u duhovitu dramu.” autor predstave pisac i dramaturg Obrad Nenezić

            Scenografiju je radio Darko Musić, kostime Vera Šoškić, ton Vladan Pićurić, a svijetlo Dražen Milić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twenty + 1 =