Elbasan – Kulturna manifestacija “Crnogorsko multikulturalno stvaralastvo”


13. decembra na Univerzitetu Aleksandar Dzuvani u gradu Elbasan, Udruzenje ZCGA u saradnji sa Upravom za dijasporu i iseljenistvo Crne Gore, organizovali su kulturnu manifestaciju “Crnogorsko multikulturalno stvaralastvo”. Cilj ove aktivnosti je bio promocija knjige “Ksenija Cicvaric- Zivot i djelo (pjesme), autora Milorada Miranovica, kao i prezantacija narodnih nošnji Crne Gore od strane članova ansambla “Mirko Srzentic”, pod rukovodstvom istaknutog kompozitora crnogorske narodne muzike, gosp. Senada Gacevica. 

Univerzitet Aleksandar Dzuvani u Elbasanu
Milorad Miranović
Članovi ansambla “Mirko Srzentic” i Marinko Ćulafić
Senad Gačević

Gosp Marinko Ćulafic u uvodnoj rijeci, zahvalio se Rektoru Univerziteta u Elbasanu, gosp. Skender Topi, na ukazanoj podrsci u cilju realizacije ovog dogadjaja. Isto tako, gosp. Ćulafic se zahvalio i ostalim prisutnima na manifestaciji.                                   

Marinko Ćulafić

U ime Uprave za Dijasporu i iseljenistvo Crne Gore, govorio je gosp. Zoran Đukanović, dokle u ime Univerziteta Aleksandar Dzuvani, govorila je shefica Departamenta, profesorica  Teuta Toska, kao i zamjenica Dekana, g- ica Aurela Basha. Takodje ovu aktivnost je  pozdravio i Komisar protiv diskriminacije, gosp. Robert Gajda. Ovu aktivnost su javno podrzale lokalni mediji, TV Skampa kao i Best kanal.

Zoran Đukanović
Zoran Đukanović, Marinko Ćulafić, Robert Gajda i
predstavnice Univerziteta Teuta Toska i Aurela Basha
Robert Gajda

Sledeći dan 14. decembra gosp. Zoran Đukanovic u ime Uprave za dijasporu i iseljenistvo, zajedno sa gosp. Marinkom Ćulafic, predśednikom Zajednice crnogoraca Albanije, su bili prisutni na otvaranju Počasnog konsulata Crne Gore u Skadru, gdje su se sastali sa Ministrom inostranih poslova Crne Gore, gosp. Đorđem Radulovicem, kao i sa predśednicom Opstine Skadar, g-icom Voltana Ademi, koja je zajedno sa Ministrom Radulovicem, otvorila novi počasni konzulat u ovom gradu. Ministar inostranih poslova Crne Gore, gosp. Radulovic posle je imao prijatan sastanak sa predstavnicima crnogorske zajednice u Albaniji. Uveče u teater Midjeni (Milos Nikolic) u Skadru, po predvidjenom programu ZCGA organizovala je folkloristicki koncert narodnih igara, od strane ansambla  Mirka Srzentica iz Podgorice. Takodje je bila i promocija knjige “Ksenija Cicvaric Zivot i djelo (pjesme), autora Milorada Miranovica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen − three =