EU Collective Plays! – Takmičenje u pisanju dramskog teksta

 

Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju - logo

 

Prilika za mlade dramske pisce – EU Collective Plays!

Takmičenje u pisanju dramskog teksta

 

Projekat EU Collective Plays! čiji je suosnivač  Program Evropske unije Creative Europe organizuje takmičenje u pisanju dramskog teksta za pisce ispod 30 godina starosti, koje nosi ime Matteo Latino.

Cilj ovog takmičenja jeste prepoznavanje novih talenata savremenog teatra, kao i ohrabrivanje kolektivnog stvaranja dramskog teksta među mladim piscima. Od dobijenih materijala, Komitet za selekciju ovog takmičenja izabraće od dva do četiri teskta čiji će autori na proljeće naredne godine raditi na zajedničkom dramskom tekstu.

Mladi pisci zainteresovani za učešće na takmičenju mogu poslati dokumenta označena u oglasu EU Collective plays (biografiju, tekst u kome objašnjavaju svoja interesovanja, podatke o prethodnim iskustvima i radu, sinopsis drame koji bi trebalo da sadrži najviše 300 riječi), kao i ispunjen formular za aplikaciju, a koje mogu pronaći na web sajtu Kraljevskog pozorišta Zetski dom (www.zetskidom.me), u rubrici Vijesti.

Sva dokumenta za prijavu moraju biti poslata u pdf formatu na E adresu: submit@eucollectiveplays.euTakmičenje će biti otvoreno 30. novembra 2016.godine, a prijave moraju stići do 31.decembra u 17 sati po Centralno evropskom vremenu.

Svaki izabrani pisac dobiće uplatu od 500 eura. Dobitnici će učestvovati na jednonedjeljnom zajedničkom boravku gdje će započeti rad na dramskom tekstu. Putne i troškove smještaja pokriva projekat EU Collective Plays!. 

Komad koji bude nastao kao rezultat rada pobjednika na takmičenju biće objavljen u antologiji uz još osam zajedničkih drama pod pokroviteljstvom projekta EU Collective Plays!, u saradnji sa internacionalno priznatim izdavačem i moguće biti realizovan kao predstava .

Ovo internacionalno takmičenje otvoreno je za mlade pisce svih nacija, dok će proces koji će uključiti  izabrane tekstove dalje biti vođen na engleskom jeziku. Komitet za selekciju  izabraće deset finalista u prvom krugu, dok će potom izabrati jednog ili tri dramska teksta kao pobjednika takmičenja, dok će  još jedan dramski pisac dobiti šansu kroz sistem ankete EU Collective Plays!. Na takmičenju biće izabrani dramski tekstovi pisaca najmanje dvije različite nacionalnosti, dok će temu o kojoj će pobjednici takmičenja pisati na zajedničkoj radionici, odrediti Komitet za selekciju.

Članovi komiteta biće izabrani među uglednim pozorišnim poslenicima koji predstavljaju organizacije koje učestvuju u projektu EU Collective Plays!. Matteo Latino, italijanski pisac dramskih tesktova čije ime nosi ovo takmičenje, bio je  takođe  glumac i reditelj koji je stekao ugled u italijanskoj teatarskoj zajednici zbog  njegog inovativnog i nekonvencionalnog načina pisanja o problemima njegove generacije. 2011. godine dobio je nagradu Premio scenario za djelo “Infactory”. Preminuo je 30.marta 2015. godine u svojoj trideset i petoj godini.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven − one =