Evropski Kulturni Forum

 

Brisel, 20.-21. oktobar 2011.

 

Evropski Kulturni Forum

 

 

Evropski Kulturni Forum održao se u Briselu 20. i 21. oktobra i predstavlja najvažniji godišnji događaj koji Evropska Komisija organizuje u ovoj oblasti. Forum je jedinstvena prilika za raspravu i podizanje nivoa evropske saradnje u području kulture, a okuplja kreatore kulturnih politika, predstavnike civilnog društva i ostale aktere iz kulturnog sektora na nivou cijele Evrope. Ove godine forumu je prisustvovalo oko 800 učesnika. Direktor NVO „Infomont“, Boro Milović, učestvovao je na forumu i prisustvovao panel diskusijama koji se tiču budućnosti kulturne politike u Evropi i digitalizacije kulturnog nasljeđa. Nevladina organizacija „Infomont“ vodi jedini crnogorski internet portal za kulturu, umjetnost i nasljedje – www.montenegrina.net pa je ovo bila odlična prilika za uspostavljanje novih kontakata i upoznavanje sa sličnim projektima u Evropi. Nažalost, nadležni organi u Crnoj Gori još uvijek ne prepoznaju u dovoljnoj mjeri značaj predstavljanja kulture na internetu, pa je s toga projekat Montenegrina.net već godinama vođen volonterski, jer na državnim konkursima ne dobija traženu pomoć koja je prijeko potrebna za održavanje i unaprjeđenje projekta. A koliko je sve ovo značajno dokazuju i teme ovogodišnjeg Evropskog Kulturnog Foruma, koje su se uglavnom ticale odnosa tehnologije i kulture, kreativnih industrija, digitalizacije kulture i nasljedja, te problemima s kojima se kulturni sektor nosi u vremenu krize i globalizacije.

Posebna pažnja na forumu je posvećena pitanjima novih vještina i strategija koje se traže od umjetnika i kulturnih radnika kako bi se prilagodili globalizovanom i digitalizovanom svijetu, zatim kako lokalne i regionalne vlasti mogu najbolje ulagati u svoja kulturna dobra i time doprinijeti „pametnom“ i inkluzivnom rastu kojem Evropa teži. Isto tako je naglašena uloga kulturnih aktera u tranzicijskim i demokratskim procesima, i način na koji oni mogu doprinijeti stvaranju otvorenog i slobodnog društva.

Ključna uloga kulturnih i kreativnih industrija u društvenom i ekonomskom razvoju na državnom i regionalnom nivou je sve više i više prepoznata u razvijenim evropskim zemljama. Međutim, veza između tradicionalnih kulturnih segmenata (nasljeđe, kulturne institucije i usluge) i razvoja kreativnih rješenja povezanih sa novim tehnologijama, još uvijek nije prepoznata u Crnoj Gori. NVO „Infomont“ će s toga nastaviti da radi na projektima koji u najboljem svijetlu prezentuju kulturu, umjetnost i nasljedje Crne Gore čitavom svijetu, putem najmoćnijeg medija današnjice – interneta. Ogroman broj posjeta portalu Montenegrina govori da smo na pravom putu.